Njemačka
0

Počelo suđenje za ubistvo iz 'mržnje prema muslimanima'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pred sudom u Dresdenu u Njemačkoj u ponedjeljak je uz visok stepen sigurnosnih mjera započeo proces protiv jednog pripadnika njemačke manjine iz Rusije, pod optužbom da je u toj istoj sudskoj zgradi u julu ubio Egipćanku koja ga je optužila zbog rasizma.

Dvadesetosmogodišnjem Alexu W. predbacuje se ubistvo, pokušaj ubistva i nanošenje teških tjelesnih ozlijeda zato što je 1. jula tokom parnice koju je protiv njega zbog vrijeđanja na vjerskoj osnovi podignula 31-godišnja Egipćanka Marva El Shebrini, napao i sa 16 uboda nožem usmrtio podnositeljicu tužbe i teško ozlijedio njezina supruga koji joj je priskočio u pomoć.

Marva el Shebrini je podnijela tužbu protiv Alexa W. zato što je ovaj na jednom dječjem igralištu nazvao prostitukom, islamisticom i teroristicom. U tužbi također stoji da je Alex W. svoje djelo počinio "iz mržnje protiv muslimana".

Ubistvo Marwe el Shebrini izazvalo je žestoke reakcije u islamskom svijetu a u Egiptu su u više navrata održani prosvjedi upereni protiv Njemačke. Taj događaj također je izazvao rasprave o mržnji prema strancima u Njemačkoj kao i o problematici integracije pripadnika njemačke nacionalne manjine, koji od početka devedesetih dolaze u Njemačku. Alex W. 2003. je kao pripadnik njemačke nacionalne manjine iz Rusije doselio u Njemačku.

Povjerenica njemačke vlade za pitanje stranaca Maria Boehmer pozvala je na početku suđenje sve sudionike na "sabranost" i "smirivanje emocija".