|

Počelo suđenje za planiranja napada na list Jyllands-Posten

Počelo suđenje za planiranja napada na list Jyllands-Posten
0
F
FENA
15.11.2011. u 16:56
1
komentara
0

dijeljenja
Počelo suđenje za planiranja napada na list Jyllands-Posten
Trojica Norvežana optuženih da su uz pomoć Al-Qaide planirali bombaški napad na danski dnevnik Jyllands-Posten zbog objave kontroverznih karikatura proroka Muhameda 2005.
Mikael Davud, urgujskog porijekla, irački Kurd Shawan Sadek Saeed Bujak i Uzbekistanac David Jakobsen odbacili su sve tačke optužnice za koje ih se tereti.

Tužilac Geir Evanger je prvog dana suđenja u svojoj uvodnoj riječi kazao da je Davud naučio kako se koristiti eksplozivom u logoru za obuku El-Kaide u Pakistanu, kada je sklopio "sporazum" s tom terorističkom organizacijom o napadu na danski dnevnik.

Optuženi trojac nabavio je sastojke poput vodikovog peroksida i acetona, kazao je tužilac koji ostalu dvojicu optužuje i za planiranje ubistva danskog karikaturista Kurta Westergaarda koji je nacrtao proroka Muhameda s bombom u turbanu. Davudov advokat tvrdi da se radi o "pionirskom" sudskom slučaju koji će biti test za novi norveški zakon o terorizmu, prenose u utorak agencije.

Objavljivanje karikatura krajem 2005. i početkom 2006. u više evropskih novina izazvalo je bujicu bijesnih protesta diljem Bliskog istoka i Afrike. Početkom nopvembra ove godine u podmetnutom je požaru uništena redakcija francuskog satiričkog sedmičnika Charlie Hebdo nakon što je na naslovnici osvanula slika proroka Muhameda.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...