Indija
0

Počelo suđenje za napade u Mumbaiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indijsko tužilaštvo je na početku suđenja glavnom optuženom za napade u Mumbaiju (bivšem Bombaju), optužilo u petak Muhameda Adžmala Amira Kasaba za ubistvo 166 osoba.

Tužilac je izjavio da su Kasaba obučavali "profesionalni obaveštajci", ali nije eksplicitno pomenuo Pakistan, koji Indija smatra odgovornim za napade, prenosi u petak BBC.

New Delhi je optužio ekstremističku grupu Lashkar-e-Taiba, s bazom u Pakistanu, za izvođenje napada, a Pakistan je priznao da su akcije dijelimično planirane na njegovoj teritoriji.

U napadima u Mumbaiju u novembru poginulo je više od 170 osoba, među kojima devet napadača.

Suđenje Kasabu (21), jedinom preživjelom napadaču, i dvojici saoptuženih, odlagano je dosad nekoliko puta, a posljednji put u srijedu. Tada je advokat odbrane smijenjen zbog sukoba interesa, pošto je, navodno, prihvatio da zastupa jednu žrtvu tog napada. Sud je u četvrtak imenovao drugog branioca.

Kasab je optužen za ubistvo i izazivanje rata u Indiji. Ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Dvojica saoptuženih, Indijci Fahim Ansari i Sabaudin Ahmed, optuženi su da su članovi ekstremističke grupe Lashkar-e-Taiba, i da su izviđali mjesta pogodna za napade.

Stotine vojnika i policajaca osiguravaju zgradu suda u kojem je u toku ovaj proces.