Svijet
25

Počelo suđenje Sudanki koja je odbila da pokrije kosu

Klix.ba
Amira Osman Hamed (Foto: AFP)
Amira Osman Hamed (Foto: AFP)
Sudanka Amira Osman Hamed pojavila se pred sudom kako bi odbranila svoje pravo da otkrije kosu, iz prkosa „zakonu nalik talibanskom“. Ukoliko bude osuđena, prijeti joj kazna bičevanjem.

Prema sudanskom zakonu, sve žene bi trebale da nose hidžab, što Hamed (35) odbija.

Njen slučaj privukao je podršku aktivista za građanska prava i najnoviji je u nizu slučajeva koji ukazuju na sudanske zakone koji uređuju moral, a na snagu su stupili 1989. godine, nakon islamističkog puča predsjednika Omara al-Bashira.

"Odbrana je od suda zatražila da optužbe protiv Hamed budu povučene, a sud je odgodio saslušanje za 4. oktobar, dok razmotri zahtjev", reko je Hamedin advokat Moezz Hadhra.

"Žele da budemo poput talibanskih žena", rekla je Hamed u jednom intervjuu, a optužena je po Članu 152, koji brani neprikladno odijevanje.

Hamed navodi kako je bila u posjeti vladinom uredu u Jebel Auliji, 27. augusta, kada joj je policajac agresivno naredio da pokrije glavu.

"Ovaj zakon o javnom redu pretvorio je sudanske žene iz žrtava u kriminalce. Zakon udara na dostojanstvo sudanskog naroda", kaže Hamed, razvedena inžinjerka koja vodi svoju kompaniju.