Svijet
0

Počelo suđenje ruskom serijskom ubici

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Suđenje serijskom ubici optuženom da je ubio pedesetak osoba u jednom parku u Moskvi s ciljem da obori "rekord" najslavnijeg ubice u Rusiji počelo je u ponedjeljak u ruskoj prijestonici. Aleksandar Pičučkin priznao je krivicu za 49 ubistava.

Tridesettrogodišnji Aleksandar Pičučkin, uhapšen 16. januara 2006. godine, priznao je da je kriv za 49 ubistava i tri pokušaja ubistva za koje je osumnjičen, javila je agencija Itar-Tass.

Ruska policija je početkom mjeseca tvrdila da raspolaže dokazima o njegovoj odgovornosti za 62 ubistva.

Rusko pravosuđe je u ponedjeljak odlučilo da suđenjue bude otvoreno za javnost. Ono će se nastviti u septembru pred porotnim sudom.

Mediji se posljednjih mjeseci bave slučajem "manijaka iz Bicevskog", kako se zove moskovski park u kojem je djelovao.

Prema pisanju dnevnog lista na engleskom jeziku Moscow Times većina žrtava su bili stari alkoholičari koje je on pozivao da piju zajedno u udaljenom dijelu parka. Kad su već bili pijani, on ih je ubijao, najčešće čekićem.

Moskovski tužitelj Juri Sjomin, na kojeg se poziva Moscow Times, objasnio je da je optuženi želio da potuče "rekord" najslavnijeg ruskog ubice Andreja Čikaila, osuđenog na smrt i pogubljenog 1994. godine za ubistvo 53 maloljetnika na jugu Rusije.