|

Počelo suđenje prvom čovjeku Samsunga, negirao krivicu za korupciju

Počelo suđenje prvom čovjeku Samsunga, negirao krivicu za korupciju
21
Klix.ba
9.3.2017. u 09:58
8
komentara
21

dijeljenja
Počelo suđenje prvom čovjeku Samsunga, negirao krivicu za korupciju Lee Jae-Yong (Foto: EPA)
Suđenje Leeju Jae-Yongu, de facto prvom čovjeku južnokorejskog diva Samsunga optuženom za korupciju i utaju poreza, počelo je danas i trajat će nekoliko mjeseci.
Iako nije prisustvovao prvom saslušanju, njegov advokat je kazao kako Jae-Yong smatra da nije kriv. Četiri druga visokopozicionirana čovjeka kompanije također su izjavili kako nisu krivi. Njegov slučaj je povezan sa velikim skandalom kojeg je izazvala predsjednica Park Geun-hye.

Leeju Jae-Yong, poznat i kao Jay Y Lee, trenutno obnaša funkciju zamjenika direktora kompanije. On je sin direktora Samsunga i unuk osnivača firme te vjerovatni nasljednik konglomerata.

Detalji optužnice spominju donaciju od oko 36 miliona američkih dolara usmjerenih ka neprofitnoj fondaciji Choi Soon-sil, prijateljice predsjednice Park. Tužiteljstvo vjeruje da je novac dat u zamjenu za podršku restrukturiranja Samsunga kako bi se Lee brže domogao čelništva firme.

Na paralmentarnom saslušanju u decembru 2016. godine čelnici Samsunga su priznali doniranje oko 18 miliona dolara dvjema fondacijama, ali su negirali očekvanje koristi.

Lee je ranije priznao da je kćerci Choi Soon-sil poklonio konja i određenu sumu novca kako bi pomogao njenu karijeru, ali je dodao kako se zbog toga kaje.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...