Svijet
21

Počelo suđenje prvom čovjeku Samsunga, negirao krivicu za korupciju

Klix.ba
Lee Jae-Yong (Foto: EPA)
Lee Jae-Yong (Foto: EPA)
Suđenje Leeju Jae-Yongu, de facto prvom čovjeku južnokorejskog diva Samsunga optuženom za korupciju i utaju poreza, počelo je danas i trajat će nekoliko mjeseci.

Iako nije prisustvovao prvom saslušanju, njegov advokat je kazao kako Jae-Yong smatra da nije kriv. Četiri druga visokopozicionirana čovjeka kompanije također su izjavili kako nisu krivi. Njegov slučaj je povezan sa velikim skandalom kojeg je izazvala predsjednica Park Geun-hye.

Leeju Jae-Yong, poznat i kao Jay Y Lee, trenutno obnaša funkciju zamjenika direktora kompanije. On je sin direktora Samsunga i unuk osnivača firme te vjerovatni nasljednik konglomerata.

Detalji optužnice spominju donaciju od oko 36 miliona američkih dolara usmjerenih ka neprofitnoj fondaciji Choi Soon-sil, prijateljice predsjednice Park. Tužiteljstvo vjeruje da je novac dat u zamjenu za podršku restrukturiranja Samsunga kako bi se Lee brže domogao čelništva firme.

Na paralmentarnom saslušanju u decembru 2016. godine čelnici Samsunga su priznali doniranje oko 18 miliona dolara dvjema fondacijama, ali su negirali očekvanje koristi.

Lee je ranije priznao da je kćerci Choi Soon-sil poklonio konja i određenu sumu novca kako bi pomogao njenu karijeru, ali je dodao kako se zbog toga kaje.