Počelo suđenje nacističkom zločincu Johnu Demjanjuku

F
FENA
30.11.2009. u 12:49
0
0
Počelo suđenje nacističkom zločincu Johnu Demjanjuku
0
Počelo suđenje nacističkom zločincu Johnu Demjanjuku Foto: AP
U ponedjeljak je u Minhenu počelo suđenje 89-godišnjem Johnu Demjanjuku optuženom za saučesništvo u istrebljenju 27.900 Židova u nacističkom logoru Sobibor.
Optuženik, prvi na listi nacističkih ratnih zločinaca koji su još živi, a koju je sastavio Centar Simon Wiesenthal, ušao je u sudnicu na pokretnoj stolici zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Ovaj apatrid ukrajinskog porijekla mogao bi dobiti kaznu doživotnog zatvora ako porotni sud u Muenchenu odluči da je on stvarno bio šest mjeseci čuvar u 1943. godini, u nacističkom logoru Sobibor koji se danas nalazi u Poljskoj.

U tom periodu oko 27.900 Židova, uglavnom Holanđana, ugušeno je plinom. Prema optužnici, on je sudjelovao u istrebljenju, prenio je AFP.

Demjanjuk negira da je služio u Sobiboru.

Jedno od posljednjih velikih suđenja za zločine počinjene pod nacizmom počelo je sa zakašnjenjem zbog mase svijeta pred ulazom u sud.

Sudska dvorana može primiti oko 150 osoba, a iz cijelog svijeta su došli novinari, osobe koje su preživjele holokaust i njihovi potomci da prisustvuju suđenju.

Demjanjuk je protjeran u maju iz SAD-a gdje je živio od 1952. godine.

Njegova porodica tvrdi da on neće preživjeti suđenje, ali američke i njemačke sudske vlasti smatraju da je sposoban za njega.

On je izbjegao smrtnu presudu izrečenu 1988. godine u Izraelu zbog sumnji u njegov identitet. Tada je osumnjičen da je bio čuvar u logoru Treblinka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: