Svijet
0

Počelo suđenje Miloševićevom saradniku Kertesu

FENA
Pred Specijalnim sudom Okružnog suda u Beogradu za borbu protiv organiziranog kriminala počelo je u srijedu suđenje bivšem direktoru carina bivše SR Jugoslavije (SRJ) Mihalju Kertesu, optuženom za nelegalno iznošenje velike količine deviza na Cipar, a optuženi je kazao da je u pitanju "politički montirana optužnica".

Kertes je odbacio krivnju i navode optužnice o zloporabi službenog položaja i malverzacija oko iznošenja novca iz Srbije na Cipar.

"Ponosan sam na sve što sam radio, a danas počinje suđenje vremenu kad se branilo dostojanstvo države i kada smo se suprotstavljali geometrima koji hoće prekrajati svijet", rekao je Kertes i dodao da se "preko njega sudi mrtvom Slobodanu Miloševiću".

On je rekao da su točni navodi optužnice da je Savezna uprava carine uplaćivala novac na račune 182 srbijanske tvrtke, ističući da je to bila utvrđena državna politika koju je samo Carina provodila, te da "tužitelj nije naveo da su se od carine isplaćivale plaće za vojsku, policiju, zdravstvo, školstvo, mirovine, socijalna davanja...".

Optuženi Kertes je pokušao osporiti i nadležnost tužiteljstva i posebnog odjela Okružnog suda.

Specijalno tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala je zbog iznošenja milijunskih iznosa deviza na Cipar u ožujku podiglo optužnicu protiv Kertesa i bivšeg potpredsjednika vlade SRJ Jovana Zebića koji je u međuvremenu umro i postupak protiv njega je obustavljen.

U optužnici su spominjani i bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević i još jedan potpredsjednik vlade Nikola Šainović, ali protiv njih formalno nije podignuta optužnica jer je Milošević umro u pritvoru Haškog tribunala, a Šainoviću se sudi pred tim sudom.

U optužnici se navodi da su bivši najviši državni dužnosnici SRJ oštetili državu za više od 120 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, odnosno 60 milijun eura, iznošenjem novca na Cipar i financiranjem Miloševićeve Socijalističke partije Srbije i državnih poduzeća.

Uspon Mihalja Keresa poklopio se s usponom Slobodana Miloševića i vjeruje se da je bio jedan od njegovih suradnika od najvećeg povjerenja. Za pomoćnika ministra policije SRJ postavljen je 1992. godine.

Od srpnja 1993. do ožujka 1994. bio je ministar bez lisnice u srbijanskoj vladi. Iste godine postavljen je za ravnatelja Uprave carina SRJ. Kertes je tu dužnost obnašao do listopada 2000. godine kad je pao Miloševićev režim u Srbiji.