ICTY
0

Počelo suđenje Milanu i Sredoju Lukiću

FENA
Grad Višegrad "tužno je poznat" po zvjerstvima počinjenim tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., izjavio je u srijedu tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na otvaranju suđenja Milanu i Sredoju Lukiću.

"Tužno, historija Višegrada je historija jedne od najuspešnijih kampanja etničkoga čišćenja u bosanskom sukobu", kazao je tužitelj Dermot Droome na početku suđenja dvojici bosanskih Srba optuženih za ubistvo oko 150 bošnjačkih civila, javio je AFP.

Milan Lukić (40) bio je šef i član grupe "Bijeli orlovi" a Sredoje Lukić (47) "Osvetnika", paravojnih formacija bosanskih Srba iz Višegrada.

"Oko 13.000 Bošnjaka nasilno je protjerano iz svojih kuća ili ubijeno u proljeće i ljeta 1992., dok je grad postao drugi sumoran grad po veličini nasilnog raseljavanja stanovništva nakon genocida u Srebrenici", dodao je tužitelj.

"Bijeli orlovi" radili su s lokalnom policijom i vojnim jedinicama kako bi zaveli teror nad lokalnim bošnjačkim stanovništvom, navodi su u optužnici.

Prema tužitelju, oni su odgovorni za smrt oko 150 civila, najprije zatvorenih a potom spaljenih, te za premlaćivanje mnogobrojnih zatvorenika.

Oba optuženika su se izjasnila da nisu krivi.