Svijet
0

Počelo suđenje jednom od vodećih lidera Crvenih Kmera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dugo očekivano suđenje bivšem vođi Crvenih Kmera u Kambodži počelo je u utorak u sudu u Pnom Penhu, 30 godina nakon pada ubilačkog režima.

Kaing Guek Eav - poznatiji kao Duch - bio je zapovjednik zloglasnog zatvorskog logora i optužen je da je nadzirao mučenja i ubistva najmanje 15.000 zatvorenika.

Suđenje je rezultat decenije bolnih i često loše vođenih pregovora, javlja dopisnik BBC-ja iz južne Azije Jonathan Head.

Za preživjele, početak suđenja predstavlja prvu priliku da vide vodeću ličnost Crvenih Kmera kako se suočava s pravdom.

Predsjedavajući sudija Nil Nonn izjavio je da otvaranje suđenja predstavlja "ostvarenje značajnih napora na uspostavi poštenog i nezavisnog suda koji bi sudio onima koji su bili na rukovodećim položajima i moraju se smatrati odgovornima za kršenje kambodžanskih i međunarodnih zakona".

Duchov advokat Francois Roux izjavio je, međutim, da je neprihvatljivo što je Duch držan u zatvoru bez suđenja više od devet godina.

Prvi dani suđenja su uglavnom proceduralni, dok se prva svjedočenja očekuju tek tokom saslušanja idućeg mjeseca, javlja dopisnik BBC-ja.

Duch je dovezen u blindiranom automobilu iz pritvorskog centra do specijalno izgrađene sudnice.

On je jedan od pet vođa Crvenih Kmera koji će se suočiti sa suđenjem i neobično je što je izrazio žaljenje zbog onoga što je učinio i zatražio je oprost od žrtava.

"Došao sam ovdje da vidim suđenje vlastitim očima, tako da mogu o tome pričati mještanima koji ne mogu biti ovdje. Ovo je veoma važan dan za mene. Ne smijem ga propustiti", izjavio je novinskoj agenciji Reuters Mahd Musa (54), koji je izgubio sedam članova porodice tokom režima Crvenih Kmera.

Duch (66), bivši nastavnik, bio je zapovjednik centra za ispitivanje Tuol Slen, poznatog također kao S-21, u prijestolnici Pnom Penhu, na četiri godine od pobjede Crvenih Kmera u 1975.

On je optužen da je lično nadzirao sistematska mučenja više od 15.000 zatvorenika.

Oni koji su preživjeli te patnje poslani su na takozvana "polja smrti".

Mnogi zatvorenici bili su lojalni članovi stranke koji su uhapšeni u ludilu paranoje koje je pratilo zadnje mjesece vlasti Crvenih Kmera.

Duch je u pritvoru od 1999., dvije godine nakon što ga je otkrio britanski fotoreporter.

Za njega se tvrdi da je sarađivao s istražnim sudijama - i očekuje se da otkrije bitne informacije o odlukama koje je dnosilo rukovodstvo organizacije.

Njegove informacije mogle bi pomoći u suđenjima u ovoj godini četvero ostalih optuženika, tvrde analitilčari.

Među njima su preživjeli vodeći lideri Nuon Che, Ieng Sary i Khieu Samphan, koji su ostarjeli i lošeg su zdravlja.

Sva četvorica negiraju da su išta znali o zvjerstvima koja su se dešavala pod njihovom vlašću.

Ukoliko se pripreme za njihovo suđenje oduže, kako vjerovatno izgleda, Duch bi mogao biti jedini čovjek ikada smatran odgovornim za zločine Crvenih Kmera, javlja dopisnik BBC-ja.

Čovjek najtraženiji za zločine protiv čovječnosti u Kambodži nikada, međutim, neće biti priveden pravdi.

Pol Pot, osnivač i vođa Crvenih Kmera, umro je u logoru duž granice s Tajlandom 1998., iste godine kada je nekolicina njegovih preostalih gerilaca konačno pristala da odustane od svoje borbe.

Skoro dva miliona ljudi umrlo je od gladi, pretjeranog rada i pogubljeno je dok su Crveni Kmeri praznili gradove kako bi slali ljude na rad u kolektivne farme tokom šest godina koliko su bili na vlasti.

Kambodža je prvobitno zatražila od UN-a i međunarodne zajednice da pomognu u uspostavi tribunala za genocid prije više od jedne decenije.

Zajednički tribunal konačno je uspostavljen u 2006. nakon dugih pregovora između vlade u Pnom Penhu i UN-a.