Svijet
0

Počelo suđenje bivšem tajlandskom premijeru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pred Vrhovnim sudom u Bangkoku u utorak je počelo suđenje bivšem tajlandskom premijeru Thaksinu Shinawatri za korupciju, gotovo dvije godine nakon što u vojnom puču zbačen s vlasti, javlja BBC.

Slučaj je pred sudom otvoren 29. aprila ove godine kada je Thaksin negirao optužbe da je zloupotrijebio vlast i omogućio svojoj supruzu Potjaman da po povoljnoj cijeni kupi zemljište u Bangkoku na vladinoj aukciji 2003. dok je on bio premijer Tajlanda.

Tužilaštvo je navelo da su oni za to platili 23 miliona dolara, što je, kako navodi agencija DPA, bilo daleko ispod tržišne cijene.

Thaksin se u utorak nije pojavio pred Vrhovnim sudom u Bangkoku, kao ni njegova supruga protiv koje se također vodi postupak, a u ranijem obraćanju sudu izjavio je da nije kriv i da je sudski proces politički motiviran. U sudu su saslušani svjedoci.

Tajland se pod Thaksinovim vodstvom ekonomski oporavio od velike ekonomske krize devedesetih godina prošlog stoljeća, ali su se početkom 2006. optužbe za korupciju intenzivirale, što je izazvalo niz uličnih demonstracija.

Dok je Thaksin u septembu 2006. bio u na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, tajlandska vojska je izvela vojni puč i zbacila ga sa vlasti.

Thaksin je poslije toga 17 mjeseci živio u egzilu i vratio se u februaru kada su u novoizabranu vladu ušli njegovi politički saveznici.