Svijet
0

Počelo suđenje bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru

FENA
Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor u ponedjeljak se pojavio na suđenju pred UN-ovim sudom pod optužbama za poticanje na ubistva, silovanja i sakaćenja tokom građanskog rata u Sijera Leoneu.

Tužioci i aktivisti za ljudska prava nadaju se da će suđenje Tayloru (59) poslati signal da nijedan lider, uključujući šefove država, ne treba očekivati da će izbjeći kaznu za zločine, javio je Reuters.

Taylor se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 11 tačaka optužbe za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti s kojima se suočava pred Posebnim sudom za Sijera Leone. Oko 50.000 ljudi je ubijeno u toj zapadnoafričkoj zemlji tokom građanskog rata 1991-2002. godine.

Čak i među jezivim afričkim ratovima, borbe u Sijera Leoneu izdvajaju se po izuzetnoj brutalnosti - nasumičnim ubistvima, masovnim silovanjima, odsjecanjima udova civilima i prisiljavanju na regrutaciju djece vojnika i do osam godina starosti.

Taylor, pokretačka snaga niza sukoba u zapadnoj Africi, odveden je u Haag radi strahovanja da bi njegovo suđenje u Freetownu moglo izazvati novu regionalnu nestabilnost.

"Mi smatramo ovo suđenje kao priliku da pokažemo kako pojedinac može biti tužen kao šef države na međunarodnom nivou i na način koji je prihvatljiv", izjavio je tužilac Stephen Rapp, Amerikanac.

"Neki od ovih zločina uključuju najužasnije stvari koje jedno ljudsko biće može učiniti drugome", kazao je.

Tužioci navode u optužnici da je Taylor nastojao pridobiti kontrolu nad mineralnim blagom Sijera Leonea, posebno nad rudnicima dijamanata, i destabilizirati vladu u Freetownu, kako bi osnažio vlastiti regionalni uticaj.

Oni tvrde da je Taylor podržavao i naređivao pobunjenicima Revolucionarnog ujedinjenog fronta (RUF) dok su provodili kampanju terora nad civilima Sijera Leonea. Tužioci navode kako on nije iskoristio svoje ovlasti da spriječi da se počine ratni zločini.

Taylorova odbrana ne osporava užase koji su se desili, ali tvrdi kako on nije davao naređenja borcima u Sijera Leoneu, snsbdijevao oružjem pobunjenike niti je regrutovao djecu vojnike.

Odbrana tvrdi da tužba ne može dokazati njegovu umiješanost tokom perioda za koji ga terete tužbe, koji počinje od 1996. godine, i navodi da su njegovi kontakti s RUF-om bili isključivo u cilju stvaranja regionalnog mira.

Taylor je napao Liberiju s pobunjeničkim snagama u 1989. kako bi okončao diktaturu i izabran je za predsjednika u 1997. Njegovi neprijatelji pregrupisali su se van zemlje i njihovi borci istjerali su ga iz Monrovije, a on je prvi put našao utočište u Nigeriji.

Nigerijci su izručili Taylora pod međunarodnim pritiskom. U prošlosti su svrgnutri afrički lideri često živjeli svoje živote u lagodnom egzilu.

Posebni sud ima za cilj okončati suđenje Tayloru brzo i nada se da će izbjeći razočarenje kakvo se desilo kada je bivši jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević preminuo mjesecima prije nego što mu je trebala biti izrečena presuda nakon više od četiri godine suđenja.