Njemačka
0

Počelo suđenje Aridu Uki za ubistva američkih vojnika

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Njemačkoj je danas počelo suđenje kosovskom Albancu Aridu Uki, optuženom za ubistvo dvojice pripadnika američkog vazduhoplovstva i ranjavanje još dvojice na aerodromu u Frankfurtu, u martu ove godine.

Njemačko federalno tužilaštvo optužilo je Uku u dvije tačke za ubistvo i u tri tačke za pokušaj ubistva. Tužilaštvo tvrdi da je on bio motivisan radikalnim islamističkim uvjerenjima.

Sudnica je bila prepuna na početku procesa koji se vodi protiv 21-godišnjeg Uke.

Uka, koji je u vrijeme napada radio u aerodromskom poštanskom centru, priznao je da je iz blizine pucao na američke vazduhoplovce iz pištolja kalibra devet milimetara.

Ovaj napad šokirao je SAD, a predsjednik Barack Obama oštro je osudio taj događaj. Tužilaštvo tvrdi da je Uka želio da se osveti zbog američkih operacija u Avganistanu.

Prema navodima iz optužnice, Uka je prišao američkom vojnom autobusu i zatražio cigaretu od jednog vojnika. Kada je saznao da su vojnici krenuli u Avganistan, Uka je izvukao pištolj pucao u potiljak 25-godišnjem muškarcu i na mjestu ga ubio.

Potom je ušao u autobus i ubio 21-godišnjeg mladića koji je sjedio na mjestu vozača. Ranio je još dvojicu muškaraca, a potom mu se pištolj zaglavio.
Uka je isplanirao napad nakon što je na internetu odgledao video snimak na kojem američki vojnici pljačkaju jednu muslimansku kuću i siluju jednu djevojku.