Počelo suđenje Andriji K. u Njemačkoj: Odgovara za smrt pet osoba i katastrofu u fabrici

Klix.ba
6.2.2019. u 13:21
2
26
Počelo suđenje Andriji K. u Njemačkoj: Odgovara za smrt pet osoba i katastrofu u fabrici
2
Počelo suđenje Andriji K. u Njemačkoj: Odgovara za smrt pet osoba i katastrofu u fabrici Andrija K. (lijevo) (Foto: dpa)
Državljanin BiH Andrija K. (64) odgovara u Zemaljskom sudu u Frankenthalu zbog velike katastrofe koju je 2016. prouzrokovao u krugu fabrike BASF u Ludwigshafenu.
On je optužen da je nehotično izazvao eksploziju 17. oktobra 2016. godine tako što je pogrešno prerezao cijev plinovoda tokom radova u pogonu u riječnoj luci Ludwigshafen koju kompanija koristi za istovar zapaljivih tečnosti i tečnog gasa.

U eksploziji je poginulo pet osoba, a povrijeđene su 44 osobe, među njima i optuženi državljanin BiH. Tužilaštvo procjenjuje direktnu štetu nesreće na 2-3 miliona eura, no indirektna iznosi najmanje 500 miliona eura.

Andrija K. je na prvom ročištu izjavio da se neće očitovati o optužbama koji mu se stavljaju na teret, već da će to učiniti u toku procesa.

Kako je rečeno tokom suđenja, teško je ustanoviti šta se zaista desilo tokom ovog incidenta. U toku postupka će biti ispitano 42 svjedoka. Presuda se očekuje u martu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: