Svijet
0

Počelo suđenje američkom vojniku u Iraku

FENA
Američki vojnik u srijedu se izjasnio da nije kriv za optužbe za ubistva Iračana i pokušaja njihovog zataškivanja podmećući oružje na njihova tijela. Narednik Jorge G. Sandoval iz Lareda u Texasu optužen je za ubistvo s predumišljajem, podmetanje oružja na posmrtne ostatke Iračana i opstrukciju pravde.

Suočen je s maksimalnom kaznom doživotne robije ukoliko bude osuđen, javio je AP.

Vojni tužioci tvrde da su se ubistva desila između aprila i juna u blizini Isklandarije, većinskog sunitskog arapskog grada oko 50 km južno od Bagdada. Istraga je pokrenuta nakon što su vojne vlasti primile izvještaje o krivičnim djelima od njegovih kolega vojnika, saopćila je vojska.

Noseći svoju uniformu, Sandoval je stajao pred sudijom s dvojicom advokata tvrdeći kako nije kriv u uvodnom danu suđenja pred vojnim sudom u američkoj bazi zapadno od Bagdada.

Također su za taj slučaj optuženi poručnik Evan Vela iz Rigbyja u Idahu i poručnik Michael Hensley iz Candlera u Sjevernoj Karolini. Oni su bili pripadnici štaba i štapske jedinice prvog bataljona 501. pješadijske regimente Četvrte brigade 25. pješadijske divizije iz Fort Richardsona s Aljaske.

Sandoval je uhapšen u junu dok je bio na dvosedmičnom odmoru kako bi posjetio porodicu. Velin advokat Gary Myers ranije je tvrdio kako su vojni snajperisti koji su proganjali pobunjenike u Iraku bili pod naređenjima da "namame" svoje mete sumnjivim materijalima kao što su žice za detoniranje i potom su ih ubijali nakon što su pokupili te materijale. Izjavio je da je njegov klijent djelovao "po naređenju".

Vojska je odbila potvrditi da takav program postoji.

Irački rat je doveo do suđenja pripadnicima američke vojske zbog nekoliko incidenata koji su stekli veliki publicitet, među kojima su zlostavljanja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib, ubistvo 24 civila od marinaca u Hadithi, te silovanje i ubistvo 14-godišnje djevojčice i ubistvo njene porodice južno od Bagdada.

Iračani često optužuju Amerikance za bespotrebna ubistva ili zlostavljanja, podgrijavajući neprijateljstvo prema američkim snagama.