Kina
0

Počelo spaljivanje stradalih u zemljotresu

Sarajevo-x.com
Foto: BBC
Foto: BBC
U zemljotresu koji je prije nekoliko dana zahvatio planinski region na sjeverozapadu Kine poginulo je najmanje 1.100 osoba, javile su strane agencije. Broj žrtava svakodnevno raste, a počela su i spaljivanja tijela nastradalih.

U gradu Jiegu, koji je najteže pogođen razornim zemljotresom magnitude 7,1 stepeni po Richteru, do sada je kremirano najmanje 700 osoba.

Za 417 osoba se još uvijek traga, dok je preko 11.000 osoba povrijeđeno, izvijestila je agencija Xinhua.

Inače, kod Tibetanaca je običaj da se tijela preminulih isijeku na komade, ostave grabljivcima, a potom zapale. No, vlasti ističu da su se na ovaj korak odlučile zbog mogućnosti širenja neke zarazne bolesti.

Nakon razornog zemljotresa nekoliko hiljada ljudi je ostalo bez krova nad glavom, te su prisiljeni da spavaju pod otvorenim nebom uprkos iznimno niskim temperaturama.

Spasilačke ekipe i dalje tragaju za osobama zakopanim ispod ruševina, ali šanse za pronalazak živih osoba, četiri dana nakon potresa, su sve manje.

Vlasti Kine u to područje su poslale preko 10.000 vojnika i liječnika, ali pričinjena šteta je ogromna tako da smao ta pomoć neće biti dovoljna.