Ruska vlada
0

Počelo "resetovanje" odnosa Rusije i SAD-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najniža tačka zahlađenja rusko-američkih odnosa tokom prethodne američke administracije Georgea W. Busha je prošla, a počeo je period "resetovanja", izjavio je u petak zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

On je na konferenciji za novinare kazao da je umjereni optimist kada je riječ o predstojećem periodu u odnosima dviju zemalja.

Rjabkov je izrazio spremnost Moskve da pregovora o budućem sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja. U decembru ove godine ističe ranije potpisani sporazum START 1.

Prema njegovim riječima, tempo pregovaračkog procesa zavisi od toga kada će Washingotn izabrati odgovornr dužnosnike, a do decembra će moći da se razradi ozbiljan i detaljan dokument.

Rjabkov je izrazio i spremnost na saradnju s Washingtonom u vezi s namjerom o instaliranju proturaketne odbrane, ali ne u ulozi "konja koji će vući u pravcu koji zadaje drugi", već "na ravnopravnim osnovama".

"To podrazumijeva saradnju u zajedničkoj analizi prijetnji i zajedničkih varijanti reagiranja", rekao je dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova, ponavljajući zabrinutost Moskve zbog moguće pojave "antiraketnog štita" u istočnoj Evropi.

Rjabkov je rekao da Rusija i dalje ne vidi bilo kakve znakove da se iranski nuklearni program preusmjerava na vojne svrhe.

"Za nas je važno da nova administracija SAD-a ide ususret Teheranu u političko-diplomatskoj oblasti", rekao je on i dodao da Rusija takav diplomatski put rješenja smatra optimalnim.

Najavljujući da Moskva očekuje "ozbiljan dijalog" sa SAD-om o posljedicama sukoba oko Južne Osetije, Rjabkov je izrazio i nadu svoje zemlje da će biti otklonjene dvosmislenosti u dokumentima NATO-a o kriterijima za primjenu sile na međunarodnoj sceni, čime bi bio dat doprinos jačanju međunarodnog prava.

Zamjenik šefa ruske diplomatije je rekao da NATO pretendira na globalnu ulogu i da posljednjih godina "u praksi aktivno djeluje daleko izvan svoje zone odgovornosti i geografskih granica".

"U mnogim dokumentima NATO-a, naročito nakon bombardiranja Jugoslavije, ti kriteriji se formuliraju prilično nejasno", istakao je Rjabkov, ponovivši da Rusija smatra pogrešnom politiku širenja NATO-a i prijem novih članica u savez.

"Ni na jedan od realnih izazova u oblasti sigurnosti s kojim se suočavaju i NATO i Rusija i cijela međunarodna zajednica odgovor ne može biti dat širenjem alijanse", rekao je on.

Za susret američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog Dmitrija Medvedeva početkom aprila u Londonu na marginama samita Grupe 20 Rjabkov je rekao da će biti simboličan i da će se razgovarati konkretno radi dostizanja razumijevanja o suštinskim pitanjima od zajedničkog interesa.

Govoreći o najavi moguće posjete američkog predsjednika Obame Rusiji, Rjabkov je rekao da je o njoj preuranjeno govoriti.

Rusija, međutim, očekuje da će biti dogovoren sastanak šefova diplomatije Sergeja Lavrova i Hillary Clinton i ministara odbrane "čak u prvoj polovini ljeta".

"Do tada će biti jasno kako se krećemo i što nas zaista dijeli u pitanjima sporazuma o nuklearnom oružju, proturaketnoj odbrani i drugim ravnima", rekao je on, prenosi Tanjug.