SAD
0

Počelo rano glasanje u sedam saveznih država

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U sedam američkih saveznih država u ponedjeljak i utorak počelo je rano glasanje na posebnim biralištima, dvije sedmice prije općih izbora zakazanih za 4. novembar, a dugi redovi birača u Floridi, Sjevernoj Karolini, Džordžiji i drugim državama, najavljuju rekordan odaziv na ovogodišnjim izborima za Bijelu kuću i Kongres.

Rano glasanje počelo je u Floridi, Ohaju, Sjevernoj Karolini, Džordžiji, Koloradu, Novom Meksiku i Indijani, a do sredine sedmice ukupno 18 od 50 američkih saveznih država trebalo bi omogućiti biračima rano glasanje, prema podacima instituta Pew, za ispitivanje javnog mnijenja.

U Džordžiji je gotovo 700.000 birača glasalo prvi dan, a u Sjevernoj Karolini registrirani demokrati su u ranom glasanju dvostruko nadmašili republikance. Veliki odziv demokrata u Sjevernoj Karolini potaknuli su afričko-američki birači koji čine 27 posto ranih glasača, iako su 21 posto biračkog tijela.

U Floridi, koja je i ove godine jedna od ključnih država za odluku na izborima, broj registriranih demokratskih birača za 600.000 nadmašuje republikanske birače, sa 4,7 miliona demokrata prema 4,1 milion republikanaca, uz 2,1 milion neovisnih birača.

No kada je riječ o zahtjevima za rano glasanje, prednjače republikanci sa 295.000 zahtjeva, prema 199.000 demokratskih.

U Džordžiji, Ajovi, Sjevernoj Karolini i Ohaju, u zahtjevima za rano glasanje prednjače izborne jedinice s demokratskom većinom, dok je u Indijani odnos izjednačen.

Očekuje se da će na nacionalnoj razini ove godine pravo na rano glasanje ili na glasanje u odsutnosti, poštom odnosno e-mailom, iskoristiti oko jedne trećine elektorata, što je znatno više u odnosu na 22 posto na izborima 2004. i na 16 posto 2000.

Koristeći alternativne mogućnosti glasanja, birači nastoje izbjeći višesatno čekanje u redovima 4. novembra, no unatoč tome ni sada nisu izbjegli čekanje, komentiraju američke TV mreže.

Florida i druge države koje održavaju rano glasanje bile su mete intenzivnih kampanja za registraciju birača, u čemu prednjači stožer demokratskog kandidata Baracka Obame.

U Floridi je to rezultiralo s milion novoregistriranih birača, većinom demokrata. Na biračkim popisima u Floridi je oko 600.000 afričko-američkih birača više nego što ih je bilo 2004., a Obamina kampanja pozvala ih je da se u što većem broju odazovu ranom glasanju, rekao je Stephen Schale, direktor Obamine kampanja na Floridi.

Pored njih, demokrati računaju i na podršku mladih birača, jer se 900.000 registriranih birača mlađih od 35 godina 2004. nije pojavilo na biralištima.

McCain također ima snažnu podršku na Floridi, posebno među konzervativnim umirovljenicima i bijelcima na ruralnom sjeveru države.

Obama trenutno vodi kampanju na Floridi, gdje se u ponedjeljak pojavio u Tampa Bayu i Orlandu, pred 50.000 ljudi zajedno s Hillary Clinton, a u utorak je u West Palm Beachu i Miamiju.

"Možete danas početi glasati. Želim da svi nakon ovoga skupa odu na glasanje. Ne znate što će se dogoditi 4. novembra", rekao je Obama na stadionu u Tampa Bayu, aludirajući na ranije probleme s izborima na Floridi, gdje se 2000. sedmicama utvrđivao pobjednik.

Republikanski dužnosnici na Floridi kažu kako očekuju da će ih demokratski birači nadjačati u ranom glasanju, ali se nadaju da će to nadoknaditi pojačanom mobilizacijom svojih birača da glasaju poštom, e-mailom ili da izađu na birališta 4. novembra.

Rano glasanje, prenosi Hina, trajat će sve do posljednjeg vikenda prije izbora, a svi glasovi poslani poštom ili e-mailom moraju stići do 19 sati navečer 4. novembra da bi se računali.