Meka
0

Počelo okupljanje dva miliona muslimana na Arefatu

FENA
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Više od dva miliona muslimana počelo je u ponedjeljak da se okuplja na brdu Arefatu, što je jedan od vrhunaca godišnjeg hodočašća u Meku.

Vjernici su se u zoru uputili prema brdu Arefatu, nazvanom također "Jebal al-Rahma" (Brdo milosrđa), brdu na kojem je poslanik Muhamed prije 14 stoljeća održao posljednju propovijed.

Vjernici pješke ili autobusom prelaze desetak kilometara koji razdvajaju brdo Arafat od doline Mine, u kojoj je u subotu počelo hodočašće danom molitve i prebiranja.

Saudijski ministar unutarnjih poslova princ Nayef Ben Abdel Aziz je saopćio da je 1,8 miliona hodočasnika stiglo iz inostranstva, što je "rekordan broj", smatra on, kojem se može pribrojati oko 200.000 dozvola za hadž podijeljenih hodočasnicima iz Saudijske Arabije i drugih monarhija u Zalivu.

Deseci hiljada ilegalnih hodočasnika uspjeli su da se ubace u Minu, uprkos policijskim zaprekama podignutim oko doline, prenio je AFP.

U podne će vjernici učestvovati u zajedničkoj molitvi u džamiji Namera, sagrađenoj na mjestu na kojem je Muhamed molio obavljajući hodočašće.

Hodočasnici će ostatak dana moliti tražeći oprost od Boga na brdu Arafatu, koje je simbol čekanja Sudnjeg dana.

Poslije zalaska sunca vjernici će se spustiti u dolinu Muzdalifah gdje će provesti noć.

U utorak će se vratiti u Minu da žrtvuju ovcu za uspomenu na žrtvu koju je morao prinijeti Ibrahim kada je htio ubiti sina po Božjem naređenju. Taj ritual obilježava početak velikog praznika Kurban-bajrama (Al-Adhe).

Preostala dva dana hadža vjernici će ostati u Mini gdje će kamenovati crni kameni blok, simbol šejtana, čime potvrđuju svoju spremnost da se odreknu zla.

To je posljednji i najpogubniji obred hodočašća, tokom kojega su proteklih godina u metežu ginule stotine ljudi.