Svijet
0

Počelo objavljivanje dokumenata Billa Clintona

FENA
Bill Clinton i Barack Obama (Foto: EPA)
Bill Clinton i Barack Obama (Foto: EPA)
Nacionalni arhiv SAD-a počeo je da objavljuje najavljenih 2.500 stranica dokumenata Billa Clintona iz vremena kada je on obavljao dužnost predsjednika, javio je AP, dodajući da će među njima biti i dokumenti o Srbiji.

Dokumenti koji će se sada objaviti odnose se i na Srbiju, a tu su i zapisi dvojice njegovih savjetnika, dokumenti vezani za njegov oproštajni govor i druga pitanja, prenosi Tanjug.

Bit će objavljene i bilješke savjetnika Michaela Waldmana koji je pisao govore Klintonu i savjetnika za domaću politiku Ire Magazinera.

Novi set dokumenata sadrži skice Clintonovih govora, podatke o načinu na koji će se rješavati klimatske promjene, o republikanskim oponentima i medijima.

To je drugi set dokumenata koji su počeli da se objavljuju od februara.

Oni su dio od oko 30.000 stranica prikupljenih dokumenata, koji će biti javno distribuirani narednih sedmica.

Do sada je objavljeno oko 8.000 stranica predsjedničke Clintonove dokumentacije, što je dio od oko 30.000 stranica iz predsjedničke biblioteke u Little Rocku, u saveznoj državi Arkansas.

Sa dokumenata koji će biti objavljeni, oznaka povjerljivosti je skinuta u januaru 2013. godine, a sada su službenici Nacionalne arhive obavijestili kancelarije Clintona i predsjednika Baracka Obame da će ih objelodaniti.

Obje kancelarije su nedavno dale saglasnost za njihovo objavljivanje.