Svijet
0

Počelo izjašnjavanje o smjeni Basescua

FENA
Traian Basescu, Foto: AP
Traian Basescu, Foto: AP
U Rumuniji se u subotu održava referendum na kojem se građani opredjeljuju da li su za smjenu ili ostanak na funkciji predsjednika Traiana Basescua, kojeg politička elita optužuje za prekoračenje ovlaštenja i naginjanje ka autoritarnoj vlasti, dok on tvrdi da je postao metom zbog borbe protiv korupcije.

Očekuje se da će Basescu "preživjeti" izjašnjavanje svojih sunarodnika jer najnovija istraživanja pokazuju da se više od 70 posto Rumuna protivi njegovoj smjeni.

Na referendumu pravo glasa ima više od 18 miliona Rumuna, uključujući dva miliona glasača koji žive u inozemstvu .

Glasačka mjesta će biti otvorena do 20 sati, a za opoziv Basescua treba da se izjasni većina izašlih na referendumu, bez obzira na to koliki će odziv biti.

Politička kriza u bivšoj komunističkoj zemlji počela je sukobom Basescua i premijera Calina Popescua Tariceanua, njegovog bivšeg saveznika.

Nakon toga je rumunski parlament, u kome dominiraju stranke koje se protive predsjedniku, prošlog mjeseca suspendirao Basescua, optužujući ga za prekoračenje ovlaštenja miješanjem u svakodnevni rad vlade premijera.

Ustavni sud Rumunije odbacio je optužbe parlamenta, ocijenivši da Basescu nije prekršio ustav, niti prekoračio svoja ovlaštenja. Ta odluka, međutim, nije bila obavezujuća za skupštinu.

Basescu, bivši gradonačelnik Bukurešta i kapetan broda, tvrdi da je u sukob s političkom elitom Rumunije došao zbog svoje posvećenosti iskorenjivanju korupcije i provođenju reformi.

Pored korupcije, Basescu se vatreno zalagao za potpuno demontiranje aparata preostalog iz vremena komunizma u Rumuniji. Otvorio je 1,5 miliona dosjea bivše tajne policije, koji su razotrkili da su mnogi istaknuti članovi društva svojevremeno bili doušnici Sekuritate.

EU, kojoj se Rumunija pridružila u januaru, s "nervozom" posmatra političku krizu u toj zemlji, strahujući da bi mogla da uspori najvažnije reforme, kao što su borba protiv korupcije i postizanje što efikasnijeg pravosuđa.

Basescu, koji je bio prisiljen da napusti predsjedničku palaču tokom suspenzije, obećao je da će, ukoliko pobijedi, nastaviti reforme.