|

Počelo bušenje tunela kroz Alpe koji će spojiti Lyon i Torino

Počelo bušenje tunela kroz Alpe koji će spojiti Lyon i Torino
0
Klix.ba
13.11.2013. u 10:00
28
komentara
0

dijeljenja
Počelo bušenje tunela kroz Alpe koji će spojiti Lyon i Torino Foto: AFP
Šest metara široka bušilica počela je rad na kontroverznom tunelu brze željeznice, koja će povezati francuski grad Lyon sa Torinom u Italiji. Bušenje je počelo u talijanskom gradu Chiomonteu.
Posljednja faza ovog projekta pretrpjela je niz odgađanja, a obaviješteni su samo talijanski i francuski zvaničnici te mediji, kako bi se izbjegle potencijalne nasilne demonstracije.

"Ušli smo u fazu bušenja i sada nam nema povratka", rekao je Piero Fassino, gradonačelnik Torina.

Lokalno stanovništvo i aktivisti za zaštitu okoliša protive se ovom tunelu, nazivajući ga preskupim i bespotrebnim.

Evropa će pokriti 40 posto od 8,5 milijardi eura potrebnih za izgradnju 57 kilometara dugog tunela, Italija će platiti 2,9 milijardi, a Francuska 2,2 milijarde eura.

Prvih 200 metara pomoćnog tunela iskopano je pomoću mašina, a radnici očekuju da će napredovati između sedam i 10 metara dnevno.

Pomoćni tunel bit će iskorišten za bolje proučavanje geološkog sastava stijena, ali i kao pristupni put glavnom tunelu. Dugoročno bi trebao poslužiti kao izlazni i ventilacijski tunel.

"Brza željeznica između Lyona i Torina ima trostruku vrijednost: evropsku, ekonomsku i ekološku", rekao je Louis Besson, čelnik francuske delegacije.

Željeznica bi trebala početi raditi 2025. godine, a očekuje se da će godišnje smanjiti broj kamiona na cestama za milion te skratiti vrijeme putovanja od Pariza do Milana sa sedam sati na samo četiri.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...