Svijet
0

Počeli razgovori Rice - Abbas u Ramallahu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice počela je u četvrtak razgovore s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom o planiranoj međunarodnoj konferenciji o Bliskom Istoku, koja je zakomplicirana odlukom Izraela da proglasi Gazu "neprijateljskim entitetom".

Susret je počeo u jutarnjim satima u Muqatau, glavnome štabu Palestinske samouprave u Ramallahu, gdje se Rice vidjela i s palestinskim premijerom Salamom Fayyadom.

U izjavi za štampu, Rice, koja se u srijedu sastala s izraelskom kolegicom Tzipi Livni i premijerom Ehudom Olmertom, rekla je da se razgovaralo o "mirovnim željama".

"Očekujem da Palestinci izraze iste želje u razgovorima s nama", rekla je ona. "Možemo graditi na tim mirovnim željama, možemo vrijedno raditi."

Rice, koja se nalazi na šestoj turneji u regionu od početka godine, namjerava u svojim razgovorima izraditi dnevni red međunarodnog sastanka, koji Washington predviđa organizirati na jesen, kako bi se dao novi podstrek izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima.

Međutim, njen zadatak je kompliciran odlukom Izraela da proglasi Pojas Gaze "neprijateljskim entitetom", čije se objavljivanje poklopilo s početkom njene turneje.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojom izraelskom kolegicom, Rice je podsjetila da je Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, "neprijateljski entitet" u očima Washingtona, ali je napravila jasnu razliku između islamističkog pokreta i palestinske teritorije u cjelini te podsjetila da treba udovoljiti humanitarnim potrebama civilnog stanovništva.

Prije dolaska Riceove, politički savjetnik predsjednika Abbasa Nimer Hammad je rekao da uspjeh satanka, koji je predložio Washington, "zavisi od Izraela i SAD-a".

"Mi želimo garantirati uspjeh ovog sastanka jer bi njegov neuspjeh bio krajnje težak. To ne zavisi od nas već od Izraela i SAD-a", rekao je Hammad.

"Treba najmanje da se dogovorimo o radnom dokumentu koji će poslužiti kao okvir za izraelsko-palestinski sporazum", dodao je on.