Svijet
0

Počeli prijevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grčki birači počeli su u nedjelju ujutro glasati na prijevremenim parlamentarnim izborima koji se smatraju teškim ispitom za konzervativnog premijera Costasa Caramanlisa nakon strahovitih šumskih požara koji su nedavno poharali Grčku, odnijeli 66 života i duboko potresli političku scenu, javljaju agencije.

Na birališta koja su otvorena u 7 sati pozvano je nešto više od 9 miliona birača.

Caramanlis (51) je raspisao izbore šest mjeseci prije roka uvjeren u pobjedu zbog dobrih gospodarskih rezultata, ali su njegovi izgledi bitno umanjeni lošom reakcijom vlade na katastrofalne ljetne šumske požare.

Bez požara, koji su izbili krajem kolovoza, njegova Nova Demokracija vjerojatno bi lahko pobijedila socijaliste (Pasok), koje vodi Georgios Papandreou (55).

Zadnje ankete pokazale su da bi obje stranke trebale dobiti podjednak broj glasova, ali velik je i broj neodlučnih birača.

"Ljudi su općenito podijeljeni između dvije najjače stranke, ali će mnogi glasati za manje stranke jer su razočarani", rekao je jedan analitičar.

Prema anketama, nijedna stranka neće dobiti apsolutnu većinu u parlamentu, a Caramanlis je najavio da će i u slučaju pobjede samo relativnom većinom ići u nove izbore.

Papandreou takvu je najavu nazvao "ucjenom", a u jeku požara krajem kolovoza žestoko je napadao premijera da je svojim nemarom "ponizio" zemlju. Općenito je Papandreouov Pasok svoju kampanju usredotočio na optužbe protiv vlade jer nije ispunila obećanja o ozdravljenju javnih financija i boljoj socijalnoj pravdi.

Analitičari drže da nije sigurno kako će iz aktualnih premijerovih teškoća Pasok izvući prednost, prenosi Hina.

Caramanlis pak, koji je 2004. vlast izborio obećanjima o suzbijanju korupcije i ozdravljenju gospodarstva, traži još jedan mandat da dovrši posao reforme i modernizacije zemlje.