Svijet
0

Počeli predsjednički izbori u Ukrajini

NINA
U Ukrajini su jutros otvorena biračka mjesta za preko 38 miliona registriranih birača, koji će se na ponovljenim predsjedničkim izborima opredijeliti za jednog od dvojice lidera – aktualnog premijera Viktora Janukoviča ili oporbenog kandidata Viktora Juščenka.

Izbore prati rekordni broj stranih promatrača, preko 12.000 iz 43 organizacije i 31 države svijeta, a samo iz OESS-a je više od 1.000.

Prethodno glasanje, održano 21. novembra, nakon višesedmičnih protesta oporbe Vrhovni sud Ukrajine proglasio je nevažećim, uz zaključak da zbog mnogobrojnih neregularnosti rezultati ne mogu biti ustanovljeni.

Prema prethodno objavljenim podacima središnje izborne delegacije, Janukovič je na njima dobio 49,46 posto glasova, a Juščenko 46,61 posto, dok su u prvom krugu izbora 31. oktobra dvojica kandidata bila gotovo izjednačena.

Nakon prethodna dva kruga zemlja se podijelila na istok koji je glasove dao Janukoviču i zapad, koji se opredijelio za Juščenka.

U glavnom gradu Kijevu zbog neslaganja sa službenim rezultatima izbora počela je višesedmična "narančasta revolucija", koja je prošla bez prolijevanja krvi i sukoba, ali uz blokadu glavnih institucija zemlje.

Kompromis je postignut uz međunarodno posredovanje, donošenjem odluke o novom, "trećem krugu" izbora i izmjenom zakona o predsjedničkim ovlastima, prema kojem će od 2006. veliki dio njih preći na parlament.

Obojica kandidata izrazila su uvjerenje u pobjedu i obojica strahuju od mogućnosti "miniranja" izbora, optužujući za takve namjere suprotnu stranu.

Vrhovna vlada pozvala je Ukrajince da ne podliježu provokacijama, a na smirivanje strasti apelirao je u obraćanju naciji i aktualni predsjednik Leonid Kučma.