Svijet
0

Počeli predsjednički i lokalni izbori u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stanovnici Afganistana u četvrtak glasaju na predsjedničkim i lokalnim izborima, a ankete pokazuju da sadašnji predsjednik Hamid Karzai ima podršku više od 40 posto birača.

Afganistan se, inače, suočava s najvećim nasiljem od pada talibanskog režima, 2001. godine. Karzai je pozvao birače da izađu u što većem broju i glasaju uprkos prijetnjama talibana. Na predsjedničkim izborima u Afganistanu učestvuje čak 41 kandidat, uključujući i dvije žene.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai po drugi put se kandiduje za predsjednika.

  • Nadam se da će naši sugrađani u velikom broju izaći da glasaju za mir i stabilnost zemlje, za napredak. I treba da glasaju s velikim povjerenjem i nadom u bolje sutra. Tražim od svih da glasaju, to je dobro za sve nas, rekao je Karzai na proslavi godišnjice nezavisnosti zemlje.

Izbori su obeleženi povećanim nasiljem. Tri američka vojnika su poginula u napadu na njihovu patrolu u južnom dijelu Afganistana, a samo u posljednja dva dana u Kabulu je poginulo preko 30 osoba, a više od 60 je ranjeno.

Talibani prijete da će izvršiti napade na dan izbora i to uz pomoć bombaša samoubica i da će ubijati članove izbornih komisija. Takođe, preko plakata upozoravaju stanovništvo da ne glasa.

Afganistanske vlasti su izdale naređenje medijima da ne izvještavaju o učestalim neredima u državi, kako građani ne bi odustali od izlaska na glasanje. Prema procjeni državne Izborne komisije, gotovo petina birališta mogla bi da bude zatvorena iz sigurnosnih razloga.

Najveću šansu za pobjedu na predsjedničkim izborima ima aktuelni predsjednik Hamid Karzai, mada analitičari procjenjuju da bi moglo doći i do drugog kruga zbog sve veće popularnosti bivšeg šefa diplomatije Abdulaha Abdulaha.

Građani će birati i 420 predstavnika u lokalnim organima vlasti u 34 provincije. Izbore pratiti više od 100 hiljada posmatrača, a preliminarni rezultati očekuju se između 3. i 16. septembra, prenose agencije.