{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeli parlamentarni izbori u Kirgistanu

F
16.12.2007. u 09:36
0
0
Počeli parlamentarni izbori u Kirgistanu
0
Počeli parlamentarni izbori u Kirgistanu
Foto: AFP/File
U Kirgistanu su u nedjelju ujutro počeli parlamentarni izbori na kojima se očekuje uvjerljiva pobjeda vladajuće stranke predsjednika Kurmanbeka Bakijeva, koju opozicija optužuje da planira izbornu prevaru.
Opozicija optužuje Bakijeva za autoritarno upravljanje zemljom i zloupotrebu vlasti, javila je agencija Associated Press.

Mnogi strahuju da bi izbori mogli izazvati daljnja politička previranja u toj siromašnoj centralnoazijskoj državi, u kojoj je situacija nestabilna još od 2005. godine kada je nasilnim protestima svrgnut dugogodišnji lider Askar Akajev a na vlast došao Bakijev i njegova stranka Svijetla staza.

Izbore na kojima pravo glasa ima oko 2,7 miliona stanovnika nadgleda više od 250 posmatrača misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Najveći suparnik stranci predsjednika Bakijeva je Socijaldemokratska stranka bivšeg premijera Almazbeka Atambajeva i stranka Ata Meken.

Jedan od lidera stranke Ata Meken tvrdi da se "planira velika izborna prevara", prenio je Reuters.

"Izgleda da je planirano u parlament uvesti jedan tim koji će glasati jednoglasno", rekao je Atambajev.

Bakijev je u oktobru raspustio parlament izabran na spornim izborima 2005. godine, u kome su dominirali poslanici iz vremena Akajeva, i najavio da će izbori ovaj put biti slobodni i pošteni.

"Građani danas odlučuju kojim će putem Kirgistan ići. Imat ćemo novi uspješan parlament", rekao je Bakijev nakon što je glasao u nedjelju ujutro.

Kirgistan graniči s Kinom i nalazi se u blizini Afganistana, a u njemu vojne baze imaju Rusija i Sjedinjene Države.

Potencijalni nemiri u zemlji zabrinjavaju i Moskvu i Washington, koji baze u Kirgistanu koristi za logističku podršku američkim vojnim operacijama u Afganistanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: