{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeli parlamentarni izbori u Kirgistanu

F
16.12.2007. u 09:36
0
0
Počeli parlamentarni izbori u Kirgistanu
0
Počeli parlamentarni izbori u Kirgistanu
Foto: AFP/File
U Kirgistanu su u nedjelju ujutro počeli parlamentarni izbori na kojima se očekuje uvjerljiva pobjeda vladajuće stranke predsjednika Kurmanbeka Bakijeva, koju opozicija optužuje da planira izbornu prevaru.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Opozicija optužuje Bakijeva za autoritarno upravljanje zemljom i zloupotrebu vlasti, javila je agencija Associated Press.

Mnogi strahuju da bi izbori mogli izazvati daljnja politička previranja u toj siromašnoj centralnoazijskoj državi, u kojoj je situacija nestabilna još od 2005. godine kada je nasilnim protestima svrgnut dugogodišnji lider Askar Akajev a na vlast došao Bakijev i njegova stranka Svijetla staza.

Izbore na kojima pravo glasa ima oko 2,7 miliona stanovnika nadgleda više od 250 posmatrača misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Najveći suparnik stranci predsjednika Bakijeva je Socijaldemokratska stranka bivšeg premijera Almazbeka Atambajeva i stranka Ata Meken.

Jedan od lidera stranke Ata Meken tvrdi da se "planira velika izborna prevara", prenio je Reuters.

"Izgleda da je planirano u parlament uvesti jedan tim koji će glasati jednoglasno", rekao je Atambajev.

Bakijev je u oktobru raspustio parlament izabran na spornim izborima 2005. godine, u kome su dominirali poslanici iz vremena Akajeva, i najavio da će izbori ovaj put biti slobodni i pošteni.

"Građani danas odlučuju kojim će putem Kirgistan ići. Imat ćemo novi uspješan parlament", rekao je Bakijev nakon što je glasao u nedjelju ujutro.

Kirgistan graniči s Kinom i nalazi se u blizini Afganistana, a u njemu vojne baze imaju Rusija i Sjedinjene Države.

Potencijalni nemiri u zemlji zabrinjavaju i Moskvu i Washington, koji baze u Kirgistanu koristi za logističku podršku američkim vojnim operacijama u Afganistanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: