{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeli parlamentarni izbori u Austriji

F
28.9.2008. u 09:48
0
0
Počeli parlamentarni izbori u Austriji
0
Počeli parlamentarni izbori u Austriji
Foto: AFP
U Austriji su u nedjelju počeli prijevremeni parlamentarni izbori na kojima se očekuje, prema anketama, gubitak glasova vladajućih stranaka Socijaldemokratske (SPOe) i Narodne (OeVP) i moguće jačanje ekstremno desnih antiimigracijskih stranaka Slobodarske (FPOe) i Pokreta za budućnost Austrije (BZOe).
Birališta su uglavnom otvorena u 7 sati, s izuzetkom birališta na kolodvoru u Linzu koje je otvoreno iza ponoći (subota na nedjelju).

Na izborima će 6,33 miliona Austrijanaca s pravom glasa izabrati novi saziv austrijskog parlamenta od 183 zastupnika, odnosno novog saveznog kancelara na pet godina.

Prvi put na ovim izborima glasa 93.000 16-godišnjaka i 17-godišnjaka.

Očekuje se da će rezultati izbora biti tijesni budući da su predizborna ispitivanja javnog mnijenja pokazala da vladajuće stranke Socijaldemokratska i konzervativna Narodna imaju uglavnom jednake izglede.

Za naklonost birača natječe se 10 stranaka,5 parlamentarnih - Socijaldemokratska, Narodna, Slobodarska, Stranka zelenih, Pokret za budućnost Austrije i pet malih stranaka - Liberalni forum, Lista Fritzta Dinkhauzera, Kršćanska, Komunistička i Lista "Spasi Austriju" koje prema analitičarima nemaju šanse ući u savezni parlament.

Birališta će se, prenosi Hina, zatvoriti u 17 sati kada će se objaviti i prvi nepotpuni i neslužbeni rezultati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: