{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeli parlamentarni i lokalni izbori u Uzbekistanu

F
27.12.2009. u 10:52
0
1
Počeli parlamentarni i lokalni izbori u Uzbekistanu
0
Počeli parlamentarni i lokalni izbori u Uzbekistanu
Foto: AFP/File
Izbori za poslanike Donjeg doma parlamenta i za lokalne organe vlasti počeli su jutros u bivšoj sovjetskoj republici Uzbekistanu otvaranjem skoro 8.500 izbornih mjesta u zemlji i 44 u diplomatskim predstavništvima te zemlje u inostranstvu.
Glasači će među 506 kandidata četiri partije - Socijaldemokratske partije Adolat, Demokratske partije Mili Tiklaniš, Pokreta poduzetnika i poslovnih ljudi - Liberalnodemokratske partije i Narodne demokratske partije, birati 150 poslanika donjeg doma parlamenta.
Registrirano je više od 17 miliona glasača, a ako 33 posto od tog broja bude glasalo smatrat će se da su izbori uspjeli, saopćila je centralna izborna komisija, prenio je Itar-Tass.

Od 150 poslanika 135 će biti izabrano na teritorijalnom principu, a preostalih 15 će izabrati Ekološki pokret Uzbekistana.

Preliminarni rezultati izbora bit će objavljeni na sutrašnjoj konferenciji za štampu, a konačni rezultati do 7. januara 2010.

Izbore prati više od 270 promatrača iz 36 zemalja. Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju nije poslala misiju u punom sastavu jer nijedna od njenih preporuka nije primijenjena, javio je Reuters.

Zapadne zemlje smatraju da nijedni izbori održani u Uzbekistanu od raspada Sovjetskog saveza dosad nisu bili potpuno demokratski.

Smatra se da će izlaznost biti velika, što je naslijeđe iz vremena kada je Uzbekistan bio sovjetska republika, i da će pobijediti dosadašnji predsjednik Islam Karimov, koji je predsjednik već 20 godina.

Britanska agencija podsjeća da u Uzbekistanu praktično nema opozicije i da je većina prodemokratskih aktivista ili u zatvoru ili u izgnanstvu u inostranstvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: