Holandija
0

Počeli lokalni izbori, očekuju se pomaci desnice

FENA
Geert Wilders (Foto: Reuters)
Geert Wilders (Foto: Reuters)
Holandski glasači u srijedu su izašli na birališta na lokalnim izborima, a očekuje se da se stranke koje se protive muslimanskim imigrantima ostvare značajne pomake uoči nacionalnih izbora u junu.

Izbori u 394 grada pokrivaju teme od naknada za parking i poreza do vlasništva nad psima. Nacionalni političari stavili su, međutim, u središte pažnje pitanja poput stava o misiji NATO-a u Afganistanu i kriminala imigranata kako bi ostvarili uspjeh na lokalnim izborima, prenosi AP.

Stranka poznatog anmtiislamskog političara Geerta Wildersa takmiči se samo u dva grada: Haagu, gdje je u većini anketa na drugom mjestu, i u Almereu gdje je rame uz rame s vladajućim Laburistima.

Wilders je odlučio da njegovoj Slobodarskoj stranci, formiranoj 2004., nedostaje dovoljno kandidata kako bi se ravnopravno takmičila u ostalim gradovima.

Wilders se suočava s krivičnim progonom zbog navodnog poticanja na rasnu mržnju komentarima koji uključuju nazivanje Kur'ana "fašističkom knjigom" i pozivanja na njegovu zabranu.

Raspravljajući s vođom Laburista, Wouterom Bosom, u televizijskoj predizbornoj debati, Wilders je pozvao na zabranu imigracije iz muslimanskih zemalja, a posebno dolaska Marokanaca jer "oni stvaraju probleme, izazivaju kriminal i uznemiravanje ljudi i nasilje".

"Tim ljudima koji su već ovdje poručujem: ako prihvatite holandske zakone, običaje i vrijednosti, dobrodošli ste ovdje. Ali ako to odbijate, ići ćete u zatvor i ako se mene pita otići ćete iz ove zemlje", kazao je Wilders.

Bos je odgovorio da "mi možemo pomoći ovoj zemlji da krene naprijed samo ako prestanemo razmišljati u terminima muslimana i nemuslimana".

On je naveo primjere uglednog holandskog nogometaša, komičara i političara marokanskog porijekla i kazao je kako sumnja da je njihova vjera utjecala na njihove sposobnosti.

"Razmišljam u terminu građana koji učestvuju u ovom društvu i u osnovi se lojalno ponašaju i onih koji to ne čine. Kakva je njihova vjera, to nije moja stvar", kazao je on.

Nakon velikog imigrantskog vala u 1990-im godinama, muslimani sada čine šest posto holandskog stanovništva.

Antiimgrantske političke stranke velika su snaga u holandskoj politici od nacionalnih izbora 2002. kada je populistu Pima Fortuyna ubio aktivista za prava životinja nekoliko dana uoči izbora. Njegova stranka završila je na drugom mjestu i ušla je u vladu desnog centra.

Wilders se smatra nasljednikom Fortuyna, a njegova Slobodarska stranka završila je na drugom mjestu među holandskim strankama na izborima za Evropski parlament prošle godine.

Na aktuelnim lokalnim izborima, ljevici naklonjeni Laburisti naglo su dobili na popularnosti u anketama javnosti zbog napuštanja vlade prošlog mjeseca o holandskom angažmanu u Afganistanu.

Centristička vlada premijera Jana Petera Balkenendea raspala se nakon toga, što je prisililo na odluku o povlačenju 1.600 holandskih vojnika iz pokrajine Uruzgan po okončanju njihove misije u augustu.

Holandski nacionalni izbori zakazani su za 9. juni.

Preliminarni rezultati u brojnim gradovima očekuju se oko ponoći po lokalnom vremenu, a zvanični rezultati se ne očekuju prije petka ujutro.