Svijet
0

Počeli izbori u Iraku

NINA
Uz izvanredne mjere sigurnosti u Iraku su počeli izbori za 275 zastupnika nacionalnog parlamenta i za članove vijeća u 18 provincija, na kojima nominalno sudjeluje više od sto stranaka i koalicija.

Očekuje se da će najveću podršku birača dobiti šijitska Ujedinjena iračka lista, dobar rezultat bi mogle osvariti i ujedinjene stranke Kurda, dok sunitska Iračka islamska stranka bojkotuje izbore, zalažući se odgađanje glasanja sve dok traje američka okupacija.

Od ukupno oko 26 miliona stanovnika Iraka, 15 miliona starijih od 18 godina ima pravo glasa, ali zbog prijetnji i stalnih napada pobunjenika, procjenjuje se da će na izbore izaći tek oko osam miliona.

Iračke vlasti produžile su izvanredne mjere za još 30 dana, u cilju suzbijanja aktivnosti pobunjenika, saopštila je prelazna vlada te zemlje. Od jučer je također na snazi i trodnevni policijski sat, koji treba podići nivo sigurnosti pred parlamentarne izbore.

U Iraku oko 60 stanovnika pripada šijitima, a među sunitima su polovina Kurdi. Premijer Iyad Allawi pozvao je Iračane svih vjeroispovijesti i etničkih pripadnosti da, usprkos nasilju ekstremista, glasuju na današnjim izborima.