Neizvjestan odziv
1

Počeli izbori u Egiptu, očekuje se pobjeda Sisija

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Egipćani su danas počeli glasati na predsjedničkim izborima na kojima se očekuje pobjeda aktuelnog predsjednika Abdel Fattah al-Sisija, a jedino što je neizvjesno jeste odziv na izbore, javlja Reuters.

Opozicija upozorava da se izbori odvijaju u atmosferi represije. Glasat će se tri dana, a Sisi je pozvao građane da izađu na izbore koje mnogi ocjenjuju kao referendumom o njegovom četverogodišnem mandatu.

Mnogi Egipćani u Sisiju vide lidera koji je donio stabilnost u zemlju nakon arapskog proljeća prije sedam godina, dok drugi smatraju da je Sisi diktator koji je prevazišao svog prethodnika Hosnija Mubaraka.

Sisi (63) je vodio vojni puč kojim je smijenjen demokratski izabrani predsjednik Mohamed Mursi 2013. godine. Ukoliko odziv na izbore bude niži to bi značilo da Sisi nema dovoljnu podršku za nastavak ekonomske politike koju provodi.

Na samom početku izbornog procesa nema velikih gužvi na biralištima. Osim Sisija kandidat je i Moussa Mostafa Moussa, njegov dugogodišnji saradnik, tako da nema nikakve neizvjesnosti o pobjedniku izbora. Neki od kandidata koji su najavili da će izaći na izbore su ranije uhapšeni ili im je kandidatura zabranjena.