Svijet
12

Počela zima, a temperature na Sjevernom polu idu prema tački topljenja leda

Klix.ba
Temperatura na Sjevernom polu povećat će se u srijedu ili četvrtak do tačke topljenja, tj. do nula stepeni celzija, bez obzira na to što taj dio planete u ovo doba godine uopće ne dobija sunčevu svjetlost.

Ukoliko temperatura poraste na nula stepeni, to će predstavljati skok od 10 stepeni iznad prosjeka za ovo doba godine. Tipično, temperatura na Sjevernom polu ne raste iznad tačke smrzavanja prije maja.

Ukratko, posljednje informacije sa Sjevernog pola ne prikazuju normalno kretanje temperature i uklapaju se u neobično ponašanje vremenskih uslova kroz čitavu kalendarsku godinu. Uzrok tih neobičnih fluktuacija je globalno zagrijavanje.

Porast temperature uzrokovao je toplotni val u kombinaciji sa drugim faktorima kao što su oluje koje dolaze sa Atlantika prema Sjevernom polu, a koje dovlače vlagu i južni vjetar.

Cjelokupnoj lošoj situaciji doprinosi i ekstremno nizak nivo morskog leda i manjak sjevernih vjetrova koji su se pomjerili prema Sjevernoj Americi i Euroaziji.

Slična zima zabilježena je i prošle godine, a 2016. je bila najtoplija godina na Arktiku od kada su 1900. počela mjerenja, što ukazuje na žestoke utjecaje globalnog zagrijavanja, piše Mashable.