Saradnja
10

Počela velika vojna vježba SAD-a i Australije sa više od 30.000 vojnika

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Australija i SAD pokrenule su danas do sada najveću zajedničku vojnu vježbu, koja se odvija uglavnom na moru, s ciljem da pošalju poruku njihovim saveznicima, ali i potencijalnim protivnicima.

U vježbi učestvuje 33.000 američkih i australijskih vojnika na ratnim brodovima opremljenim borbenim avionima. Manevri se izvode u vrijeme kada Kina postaje sve aktivnija u ovom regionu, naročito u oblasti Južnog kineskog mora, što pojačava bojazan od konfrontacije.

Admiral Harry Harris, prvi čovjek američke Pacifičke komande, rekao je da se ovom vježbom šalje signal, odgovarajući na pitanje o tome kako će Kina reagovati.

"Zadovoljan sam porukom koju šaljemo svojim prijateljima, saveznicima, partnerima i potencijalnim protivnicima", rekao je Harris novinarima na američkom ratnom brodu "USS Bonhomme Richard".

James Caran, politikolog sa Univerziteta u Sydney, rekao je da manevri ilustruju bliske vojne veze između SAD i Australije, ali da bi mogli da zabrinu Kinu, koja bi mogla to da doživi kao opkoljavanje.

Vojne vježbe će trajati mjesec dana i odvijaće se u australijskim teritorijalnim vodama. Manevri će obuhvatiti obuku i operacije na kopnu i u vazduhu.