{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela tematska rasprava o terorizmu

F
FENA
9.12.2008. u 19:30
0
4
Počela tematska rasprava o terorizmu
0
Počela tematska rasprava o terorizmu
Foto: AFP/File
Uvodnim obraćanjem hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u Vijeću sigurnosti UN-a u utorak je počela tematska rasprava posvećena prijetnji globalnog terorizma miru i sigurnosti u svijetu, na kojoj sudjeluje i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a u raspravi će sudjelovati predstavnici najmanje 40 zemalja.
Temu rasprave - "Prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti izazvane terorističkim djelima", odabrala je Hrvatska, koja u decembru predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a.

U izboru teme Hrvatska se oslonila na svoje predsjedanje Protuterorističkim odborom (CTC), jednim od supsidijarnih tijela Vijeća sigurnosti, koje nadzire kako se u zemljama članicama UN-a provode mjere za suzbijanje terorizma uvedene relevantnim rezolucijama UN-a.

Nedavni teroristički napadi novoga tipa u Mumbaiju dodatno su aktualizirali temu globalnog terorizma, pa se uz 15 članica Vijeća sigurnosti, za sudjelovanje u raspravi prijavilo još 25 zemalja.

Nakon rasprave, koja će se odvijati na jutarnjoj i popodnevnoj sjednici, prenosi Hina, bit će objavljena predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN-a, koja će odražavati stajališta 15 članica Vijeća o daljnjim koracima na suzbijanju globalnog terorizma, u čemu bi Ujedinjeni narodi trebali igrati vodeću ulogu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: