Vijeće sigurnosti UN
0

Počela sjednica o Kosovu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijeće sigurnosti UN-a počelo je sjednicu o Kosovu u petak izvještajem šefa UNMIK-a Lamberta Zaniera.

Sjednica posvećena stanju na Kosovu prvi je takav sastanak od dolaska italijanskog diplomate na čelo kosovske misije UN-a, javio je BBC.

"Nisam u stanju da donosim izvršne odluke, jer je većina stanovništva protiv toga", rekao je u izlaganju Lamberto Zanier, naglašavajući da su "njegova ovlašćenja praktično nestala".

On je naglasio da prema slovu Rezolucije 1244, UNMIK još uvek ima izvršnu vlast na Kosovu, ali da je, poslije proglašenja nezavisnosti sredinom februara i stupanja na snagu novog kosovskog ustava, ta vlast "praktično iščezla".

"Više se ne održavaju ni sastanci UNMIK-a i Vlade Kosova. Zabrinut sam što ključne institucije ne funkcionišu kako treba", izjavio je Zanier.

Sjednici prisustvuje i novoimenovani ministar vanjskih poslova Kosova Skender Hiseni, a dnevni red čini razmatranje tromjesečnog izvještaja generalnog sekretara UN-a Ban ki Moona o Kosovu.

Ban je odlučio nastavi proces preoblikovanja UNMIK-a pošto ta misija, kako je ocijenio, "ne može da obavlja svoje dužnosti i mora da se prilagodi novoj realnosti na terenu".

Generalni sekretar UN-a naložio je u tom dokumentu UNMIK-u da sarađuje s Evropskom unijom i omogući da ona preuzme "ojačanu operativnu ulogu" na Kosovu, u oblasti vladavine prava i pod "kišobranom" UN-a.

Ban je istakao da UN zadržava "striktno neutralnu poziciju" kada je u pitanju status Kosova.

Vuk Jeremić je prošle sedmice uputio generalnom sekretaru UN-a najoštriji prigovor Srbije zbog početka preoblikovanja misije UN-a na Kosovu bez saglasnosti Beograda.

Lamberto Zanier, koji je tokom sedmice boravio u Beogradu, sa srpskim vlastima je dogovorio početak procesa pregovora o uobličavanju međunarodnog prisustva na Kosovu.