Svijet
0

Počela sjednica ministara vanjskih poslova G-8

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šefovi diplomatije iz grupe G-8 sastali su se u srijedu u dvorcu Cecilienhof u Potsdamu blizu Berlina da pripreme međunarodni dnevni red za samit u Heiligendammu od 6. do 8. juna i pokušaju približiti oprečne stavove o klimi.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier napomenuo je, dočekujući svoje kolege, da cijeli svijet zna kako postoje razlike u pristupu borbi protiv klimatskog zagrijavanja.

"Nadam se da ćemo moći nastaviti proceduru koju smo započeli u Hamburgu", kazao je on aludirajući na razgovore vođene u ponedjeljak i utorak s azijskim partnerima na Forumu EU - Azija (Udruženje zemalja jugoistočne Azije -ASEAN), među kojim su Kina i Indija.

Steinmeier je predvidio da "neće biti lagani razgovori" o statusu Kosova, jer "stavovi zemalja iz grupe G-8 nisu dovoljno približeni da bi se mogao predvidjeti pomak u Vijeću sigurnosti UN-a.

Budući status Kosova je podijelio zapadne zemlje i Rusiju koja, podržavajući Srbiju, ne želi ni da čuje za nezavisnost pokrajine čije je stanovništvo pretežno albansko.

Njemačko predsjedništvo EU-a je u Cecilienhof pozvalo afganistanskog ministra vanjskih poslova Rangina Dadfara Spantu i pakistanskog ministra Khurshida Kasurija, kako bi našli rješenje za spor koji se tiče upada islamista na njihovu zajedničku granicu u dužini od 2.500 kilometara.

Steinmeier je ocijenio kako je "neophodno približavanje stavova" između Kabula i Islamabada "ako želiomo da pojačamo sigurnost i postignemo "bolju saradnju u vezi sa zaštitom granica".