Japan
0

Počela sahrana Shinze Abeu, širom zemlje masovni protesti i stroge mjere bezbjednosti

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Japanci danas odaju posljednju počast ubijenom bivšem premijeru Shinze Abeu na velikoj državnoj sahrani koja se odvija danas.
Abeov pepeo, koji je nosila njegova udovica Akie, stigao je u čuveno mjesto Budokan u Tokiju, gdje se čuo pozdrav iz 19 topova u čast ubijenog bivšeg premijera.

Povorka automobila koja je nosila njegove posmrtne ostatke putovala je od kuće njegove udovice u glavnom gradu, pored niza naoružanih vojnika u bijelim uniformama.

Ispred Budokana, hiljade Japanaca stajalo je u redu dok je pepeo stigao, čekajući da u dva šatora žalosti isporuče cvijeće i izmole molitvu. Premijerka Srbije Ana Brnabić također prisustvuje sahrani Abea.

Ipak, odluka da mu se priredi državna sahrana, izazvala je protivljenje, sa oko 60 posto Japanaca protiv tog događaja u nedavnim anketama. Zbog toga, širom zemlje organizuju se masovni protesti kao znak negodovanja zbog organizovanja državne sahrane koja je državu koštala enormno mnogo.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Policijska uprava sprovodi najviše bezbjednosne mjere, slične onima u vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju prošle godine, kao i kada je car Naruhito stupio na presto 2019. godine. Broj policijskog prisustva premašiće 18.000 ljudi.

Policijski izvor je naveo da policija preduzima dodatne mjere predostrožnosti s obzirom na to da je Abe upucan uprkos prisustvu policije

Podsjetit ćemo, optuženi ubica pucao je u bivšeg premijera vjerujući da ima veze s Crkvom ujedinjenja, koju je zamjerio zbog ogromnih donacija koje je njegova majka dala sekti.

Ubistvo je izazvalo novo ispitivanje crkve i njenog prikupljanja sredstava, te neugodna pitanja za japanski politički sistem, pri čemu je vladajuća stranka priznala da je oko polovine njenih poslanika povezano sa ovom vjerskom organizacijom.

Premijer Fumio Kishida obećao je da će stranka prekinuti sve veze s crkvom, ali je skandal pomogao da potakne nezadovoljstvo zbog državne sahrane.

Hiljade ljudi protestovale su zbog ceremonije, a muškarac se prošle sedmice zapalio u blizini premijerove kancelarije, ostavljajući bilješke u kojima se navodno protivi tom događaju.

Neki poslanici iz opozicionih stranaka također bojkotuju sahranu.