Sjeverna Koreja
0

Počela prerada nuklearnog materijala

FENA
Foto: AFPSKFM/File
Foto: AFPSKFM/File
Sjeverna Koreja je saopćila danas da je ponovo počela preradu nuklearnog materijala potrebnog za proizvodnju plutonija, kako je i najavila prošle sedmice.

"Ponovna obrada potrošenih šipki nuklearnog goriva iz probne nuklearne elektrane počela je kako je navedeno u saopćenju ministarstva vanjskih poslova od 14. aprila", saopćio je portparol sjevernokorejskog ministarstva za lokalnu novinsku agenciju KCNA, a prenijela japanska agencija Kjodo.

Sjeverna Koreja je 14. aprila saopćila da se povlači iz pregovora šest država o svom nuklearnom programu, kao odgovor na saopćenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u kome se Pjongjang osuđuje zbog lansiranja rakete dugog dometa 5. aprila i zahtijeva jača primjena finansijskih sankcija i embarga na oružje.

Komitet za sankcije Vijeća sigurnosti UN-a jučer je stavio tri sjevernokorejske kompanije na "crnu listu" zbog pomaganja razvoju raketnog i nuklearnog programa Pjongjanga.

Komitet za sankcije ispoštovao je rok koji je Vijeće sigurnosti UN-a postavilo 13. aprila, da sačini listu robe i kompanija iz Sjeverne Koreje koje će biti stavljene na crnu listu na osnovu Rezolucije 1718, donijete nakon nuklearnog testa koji je Pjongjang proveo u oktobru 2006. godine.

Zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje pri UN-u Pak Tok Hun je saopćio da Pjongjang odbacuje odluku Komiteta. Sjeverna Koreja je saopćila da je raketu lansirala da bi poslala satelit u orbitu, ali su mnoge države taj test vidjele kao testiranje balističke rakete dugog dometa.