Svijet
0

Počela nacionalna konvencija Republikanske stranke

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četverodnevna nacionalna konvencija Republikanske stranke, na kojoj treba da bude potvrđena kandidatura senatora Johna McCaina za američkog predsjednika, počela je u ponedjeljak St. Paulu, u saveznoj državi Minnesoti.

Većina planiranih aktivnosti i govora otkazana je, međutim, zbog uragana Gustav, koji je u ponedjeljak pogodio južnu američku obalu.

McCain, senator iz Arizone, u nedelju je najavio da će program prvog dana konvencije biti značajno skraćen, da neće biti političkih govora i slavljeničke atmosfere kako američka javnosti ne bi stekla utisak da republikanci slave dok se stanovnici Louisiane suočavaju s uraganom.

Uragan Gustav je u ponedjeljak pogodio južnu obalu SAD-a, ali manjim intenzitetom nego što se očekivalo.

Bijela kuća je ranije saopćtila da republikanski predsjednik George Bush i potpredsjednik Dick Cheney neće biti prisutni u St. Paulu prvog dana konvencije, a u međuvremenu je otkazano i njihovo obraćanje zvanicama putem satelitske veze.

Predsjednik Bush je umjesto u St. Paul otputovao u Teksas, gdje prati koordinirane napore više saveznih država koje su na udaru uragana, dok su organizatori konvencije na zahtjev predsjedničkog kandidata Johna McCaina, otkazali slavljeničke elemente skupa, a program skratili i prilagodili nastaloj situaciji.

Potpredsjednik Dick Cheney također je odustao od planova da se u ponedjeljak obrati konvenciji, zbog puta u Gruziju, Ukrajinu, Azerbejdžan i Italiju, objavila je Bijela kuća.

Stranački dužnosnici očekuju da će John McCain u četvrtak održati govor na konvenciji u kojem će prihvatiti predsjedničku kandidaturu, te da će se predsjednik Bush sudionicima obratiti putem satelita.

Demokratska predsjednička kampanja također je u ponedjeljak posvetila pozornost uraganu Gustav.

Sveameričko okupljanje republikanaca tako je tako počelo isključivo sastankom posvećenim ekonomskim pitanjima i apelom za pomoć stanovništvu ugroženom uraganom, prenio je Reuters.

Pored uragana Gustav, republikance je dočekalo još jedno neprijatno iznenađenje - više hiljada demonstranata na ulicama St. Paula, koji su uzvikivali parole protiv rata i aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Držzava.

Većina demonstranata je mirno prošetala od parlamenta države Minesote do dobro osiguranog "Xcel centra", u kojem se održava konvencija, ali se jedna grupa izdvojila i polupala nekoliko prozora na policijskim vozilima, rekli su predstavnici policije i očevici.

Prema podacima službi javne sigurnosti, na demonstracijama protiv republikanske administracije okupilo se od 8.000 do 10.000 ljudi, od kojih je nekoliko privedeno.

Dok su protivnici politike predsjednika Busha demonstrirali ispred mjesta održavanja konvencije, oko 100 pristalica MecCaina nosili su transparente na kojima je pisalo "Pustite naše vojnike da pobijede".

Iz protivničkog tabora je to izazivalo povike - "Rat nije za život".