{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela gradnja atomske centrale s reaktor III generacije

F
22.4.2009. u 18:05
0
1
Počela gradnja atomske centrale s reaktor III generacije
0
Počela gradnja atomske centrale s reaktor III generacije
Foto: Reuters/Ilustracija
Kina je počela izgradnju prve u svijetu atomske centrale s reaktorom treće generacije, a u srednjoročnoj perspektivi namjerava da izgradi ukupno šest.
Projekat vrijedan 5,88 milijardi dolara realizuje se u istočno kineskoj provinciji Zhejiang (Džeđjang). Planirano je da se prvi energetski blok pusti u pogon 2013. godine, dok će drugi biti izgrađen do 2014, navodi list "Global Times".

U narednih deset godina Kina namjerava da udvostruči broj atomskih centrala. Za sada u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta aktivno je 11 nuklearki snage 9,1 miliona kilovata, što je svega 1,3 posto energetskih kapaciteta u ovoj zemlji.

Osnovni proizvođači struje u Kini su i dalje termoelektrane na ugalj, koje pokrivaju 84 posto potrošnje električne energije.

Kineske vlasti namjeravaju da promjene takvo stanje u elektroprivredi, jer su termoelektrane na ugalj osnovni zagađivači životne sredine i najveći emiteri gasova s efektom staklene bašte i drugih zagađujućih jedinjenja, prenosi u srijedu ruska agencija RIA Novosti.

Planirano je da do 2020. godine nuklearke podmiruju pet posto potreba za strujom. Već ove godine u Kini počinje izgradnja atomskih centrala ukupne snage 8,4 miliona kilovata.

Atomski reaktor će se izgraditi i u provinciji Sichuan (Sečuan), nedavno pogođenoj najsnažnijim potresom u posljednjih 30 godina. Vrijednost tog projekta je 3,7 milijardi dolara, a centrala snage do šest miliona kilovata bit će izgrađena nedaleko od sela Sanba. Eksperti tvrde da potres nije oštetio plac namjenjen izgradnji reaktora.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: