{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela 8. konferencija SEECP-a

F
7.6.2010. u 13:50
0
3
Počela 8. konferencija SEECP-a
0
Počela 8. konferencija SEECP-a
Osma konferencija predsjednika parlamenata zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) počela je u ponedjeljak u Antaliji, mjestu na mediteranskoj obali Turske, uvodnim govorom predsjednika Velike nacionalne skupštine Republike Turske Mehmeta Alija Sahina.
U uvodnom govoru Sahin je istakao da Balkan ne bi trebalo da bude zatočenik bolnih iskustava, sukoba i neprijateljstava iz prošlosti, kao i da Ankara smatra prioritetom uspostavljanje trajnog mira u regionu.

Sahin je naglasio i da stabilnost Balkana, do koje treba doći konstruktivnim pristupom, predstavlja neophodan uslov za mir i sigurnost cijele Evrope, prenijeli su turski mediji.

Na dvodnevnoj konferenciji biće riječi o formiranju Parlamentarne skupštine SEECP-a, kako bi se postavio institucionalni okvir za jačanje parlamentarne saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Učesnici će razgovarati i o prevladavanju svjetske ekonomske krize i saradnji SEECP s parlamentarnim organizacijama i regionalnim i međunarodnim institucija.

SEECP je na inicijativu Bugarske, osnovan 1996., pod nazivom Balkanska inicijativa, a danas predstavlja forum za diplomatski i politički dijalog jedanaest zemalja: Bugarske, Srbije, BiH, Turske, Crne Gore, Albanije, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldavije i Rumunije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: