Svijet
0

Pobunjenici u Somaliji ubili devet ljudi nakon odbijanja sporazuma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Somalijski pobunjenici ubili su pet policajaca i jednog civila u napadu na policijsku bazu u Mogadiushuu, saopćili su svjedoci, satima nakon što su odbili mirovni plan uz posredovanje UN-a za tu zemlju Roga Afrike.

Taj napad, i dva druga pobunjenička napada u Baidoi i Moigadishu, povećali su na oko 40 broj ubijenih u povećanom nasilju od vikenda između savezničkih etiopsko- somalijskih snaga i pobunjenika predvođenih islamistima, javio je Reuters.

Svjedoci su javili da je pet tijela ležalo na ulici nakon što su pobunjenici otvorili vatru u utorak navečer na policijsku bazu - u tipičnom napadu u kampanji u iračkom stilu "udari i bježi", bombaških napada i ubistava.

Policija je potvrdila da je bilo još žrtava u tom napadu.

Napad je uslijedio nakon što su islamistički tvrdolinijaši - šejh Hassan Dahir Aweys i šejh Hassan Abdullah Hersi al-Turk - od kojih su obojica na američkoj listi saveznika al-Qaide - odbacili mirovni sporazum potpisan u Đibutiju.

Pod posredovanjem UN-a, sporazum su dogovorili predstavnici somalijske vlade i neki članovi protjerane opozicijske Alijanse za ponovno osolobađanje Somalije (ARS) u ponedjeljak navečer.

Analitičari, međutim, tvrde da će uz protivljenje sporazumu militantnih članova ARS-a i pobunjenika na terenu, to imati zanemarive posljedice po borbe na terenu.

I Aweys i Turki ohrabrili su pobunjenike da nastave s napadima na vladine snage i njihove etiopske saveznike.

Pobunjenici su također ubili policajca i taksistu u pokrajinskom gradu Baidoa, u kojem se nalazi somalijski parlament, u utorak navečer. "Oni su došli iz aleje i otvorili su vatru po taksiju", izjavila je svjedokinja Hawa Farah.

A u Mogadishuu, pobunjenici su ubili poreznika u utorak navečer, javili su stanovnici.