Sirija
7

Pobunjenici u Alepu zarobili stotinjak prorežimskih vojnika

FENA
Foto: AFP/Arhiv
Foto: AFP/Arhiv
Sirijski pobunjenici su zarobili stotinjak vojnika i i pripadnika prorežimske milicije za vrijeme borbi u gradu Alepu (na sjeveru), prikazano je na videu objavljenom u petak na internetu.

Na ovom videu, može se vidjeti stotinjak muškaraca kako sjede na podu, u civilnoj odjeći, a snimio ih je čovjek koji se predstavio kao pripadnik Slobodne sirijske vojske i koji je od njih tražio da se pojedinačno predstave.

Većina muškaraca je kazala da su pripadnici vladinih trupa ili prorežimske milicije (šabiha) i da su zarobljeni u Alepu, gdje se odvija trenutno odlučujuća bitka.

Sjedeći u prostoru koji je djelovao kao dvorište zgrade, bili su okruženi naoružanim ljudima.

"Ja sam pukovnik Mohamad Rašed el-Mheimed (...) zarobljen sam na ulazu u Alep kada sam se vraćao iz Raqa", rekao je jedan od njih.

"Ja sam kapetan Fuad el-Hoš iz zapovjedništva policije Alepa, četvrti Šaar. Zarobljen sam kad sam se vraćao s policijskog položaja, rekao je drugi.

Jedan pripadnik "šabihe" rekao je da je zarobljen u Hanano Cityju u Alepu, dok je jedan drugi priznao da je "ubio jednog demonstranta".

"Ovo je sudbina svih onih koji sarađuju s režimom, oni će pasti u ruke Slobodne sirijske vojske, upozorio je čovjek koji je snimao ovu scenu.

Lojalni vojnici i pobunjenici se pripremaju za odlučujuću borbu za kontrolu Alepa, drugog strateškog i glavnog ekonomskog grada u Siriji.