Svijet
0

Pobunjenici u Afganistanu ranili devet koalicijskih vojnika

FENA
Devet koalicijskih vojnika je ranjeno kada su talibani koristeći teške mitraljeze i ručne raketne bacače iz zasjede napali patrolu koalicije pod američkim vodstvom u južnom Afganistanu, navodi koalicija u saopćenju objavljenom u četvrtak.

Pobunjenici su napali patrolu u blizini grada Kandahara u srijedu, navodi se u saopćenju.

"Koalicijske snage uzvratile su na pokušaj zasjede otvarajući vatru iz malokalibarskog oružja kako bi se suprotstavili neprijatelju", navodi se u saopćenju.

Nijedan od koalicijskih vojnika nije ozbiljnije ranjen, navodi se u saopćenju. Nije bilo nikakvih izvještaja o žrtvama među pobunjenicima.

Na istoku zemlje, u eksploziji bombe podmetnute kraj puta kod policijskog vozila u blizini granice s Pakistanom, ubijen je jedan policajac i ranjena su trojica u pokrajini Host, saopćio je policajac Sher Ahmad Kochi.

Talibanski napadi protiv policije pojačali su se u ovoj godini, uz više od 600 ubijenih militanata u ovoj godini. Više od 5.200 ljudi poginulo je kao rezultat borbi, sudeći po računici Associated Pressa zasnovanoj na zvaničnim brojkama, što predstavlja najpogibeljniju godinu od pada talibana u 2001.