{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pobunjenici tragaju za Gadafijem i sele u Tripoli

F
22.8.2011. u 15:26
0
10
Pobunjenici tragaju za Gadafijem i sele u Tripoli
0
Pobunjenici tragaju za Gadafijem i sele u Tripoli
Foto: Reuters
Libijski pobunjenici kontroliraju 95 posto glavnog grada Libije Tripolija, tvrdi diplomat prijelaznih libijskih vlasti Mahmud Nacua. Pobunjenici su rano jutros zauzeli zgradu libijskog državnog radija u Tripoliju, a državna televizija emitira samo snimljene programe.
On je, kako prenosi AP, rekao da su i dalje u toku okršaji u Tripoliju i da postoje još izvjesna uporišta podrške Moamaru el-Gadafiju.

Gadafi još nije pronađen, ali će, dodao je Nacua, "borci preturiti svaki kamen kako bi ga našli, uhapsili i priveli licu pravde".

Prema nepotvrđenim informacijama iz predgrađa Tripolija Tadžura, koje prenosi britanski BBC, Gadafijeve snage pregovaraju o predaji.

Nacua je također najavio da će pobunjenička vlada da se preseli iz Bengazija u Tripoli.

„Nacionalno prijelazno vijeće će uskoro preseliti iz Bengazija u Tripoli, i imenovat će nove prijelazne vlasti“, kazao je vršilac dužnosti u libijskoj ambasadi u Londonu.

Šef prijelazne vlade Mustafa Abduldžalil zaprijetio je, u izjavi televiziji „El-Džezira“, da će podnijeti ostavku ako pobunjeničke snage budu vršile osvetu.

„Postoje ekstremističke islamističke grupacije koje traže osvetu i koje izazivaju nemir u libijskom društvu. Neću biti počašćen da budem šef Nacionalnog prijelaznog vijeća s takvim ljudima“, naglasio je on.

Agencija AFP je javila da se borbe jutros vode i u južnom dijelu Tripolija, s teškim naoružanjem i automatskim oružjem, kao i da se hici iz kalašnjikova čuju u blizini hotela Riksos, u kome se uglavnom nalaze strani izvještači.

Agencija Reuters prenijela je da se slavljenički hici i eksplozije čuju po cijelom gradu, a da vozači automobila trube na ulicama. Predstavnik pobunjenika Mahmud Džibril rekao je da je ostao vrlo mali otpor u i oko Tripolija i upozorio je svoje snage da budu oprezne.

Zasad nije poznato gdje se nalazi Gadafi iako je emitirao tri audio poruke u nedjelju, kada su pobunjenici ušli u Tripoli i zauzeli centralni Zeleni trg.

Pobunjenički borci su uspjeli sinoć zauzeti libijsku prijestolnicu, a izvještači svjetskih medija javili su da su ljudi pohrlili na ulice da slave i da cijepaju postere libijskog vođe.

Pobunjenici su na Zelenom trgu razvili opozicione zastave i pucaju u zrak, proslavljajući zauzimanje prijestolnice, gdje je u borbama tokom prethodnog dana poginulo 1.300 ljudi.

Tokom noći pobunjenici su uspjeli da zarobe dvojicu sinova libijskog vođe.

Vijest o hapšenju Saifa el-Islama potvrdio je i Međunarodni krivični sud (ICC), a najstariji sin Muhamed sam je potvrdio arapskoj televiziji El-Džeziri da je uhapšen i da se nalazi u kućnom pritvoru.

Gadafi je sinoć, u obraćanju na libijskoj televiziji, poručio Libijcima da "sačuvaju Tripoli".

"To je obaveza svih Libijaca. To je pitanje života i smrti", rekao je on u audioporuci emitiranoj na državnoj televiziji.

Portparol libijske vlade je na državnoj televiziji rekao sinoć da je Gadafi spreman direktno pregovarati sa šefom pobunjeničkog Vijeća, čije je sjedište u Bengaziju, a pobunjenici poručili da će okončati prekid vatre jedine ukoliko Gadafi odmah saopći da se povlači.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: