Svijet
0

Pobunjenici oteli 50 djece na jugu Sudana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U napadu oko 100 ekstremista tzv. Božje vojske otpora (LRA) iz Ugande na vojnu bazu i tri sela na jugu Sudana ubijeni su jedno dijete i vojnik, a oko 50 djece je oteto, javio je danas BBC.

Pobunjenici su u petak oteli djecu i odveli ih u svoja skrovišta, prenijeli su očevici napada grupe koja uglavnom djeluje na sjeveru Ugande i pojedinim dijelovima susjednog Sudana.

Tokom napada LRA na tri sela u Sudanu ubijeno je jedno četvorogodišnje dijete, kao i jedan pripadnik regionalne Sudanske narodnooslobodilačke vojske (SPLA), prenijela je DPA.

Portparol ugandske vojske Ronald Kakarungu potvrdio je da su pobunjenici napali bazu SPLA. On je istaknuo da će dvije oružane sile koordinirati aktivnosti ukoliko se situacija pogorša.

Poslije niz napada na sela u susednoj Demokratskoj republici Kongo i otmice nekoliko stotina žena i djece, vojska te zemlje je pojačala svoje prisustvo u regionu da bi protjerala borce LRA.

LRA, poznata po zloupotrebi djece-ratnika, vodi oružanu borbu protiv vlade u Ugandi već 20 godina. Za to vrijeme je zbog sukoba skoro dva miliona ljudi moralo da napusti tu zemlju u centralnom dijelu Afrike.

Pregovori između LRA i vlade u Kampali su propali kad je lider LRA Džozef Koni u posljednjem trenutku odbio da potpiše mirovni sporazum.