Svijet
0

Pobuna u zatvoru u Indoneziji, 200 zatvorenika pobjeglo

FENA
Zatvor u Medanu (Foto: AFP)
Zatvor u Medanu (Foto: AFP)
Dvjestotinjak zatvorenika pobjeglo je kasno u četvrtak iz strogo čuvanog zatvora u indonezijskom gradu Medan, nakon protesta zbog manjka vode i električne energije koji su prerasli u nasilje, objavila je policija.

Glasnogovornik policije Boy Rafli Amar rekao je kako se vjeruje da je među 200 bjegunaca 15 "terorista". Za njih 15 vjeruje se da su povezani s Tonijem Togarom koji izdržava 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog serije bombaških napada na Sumatri 2000. godine, izvijestila je u petak Jakarta Post.

Zatvorenici su pobjegli nakon što je u zatvoru izbio požar u kojem su poginula najmanje dva zatvorska službenika i dva zatvorenika. CNN javlja da je poginulo najmanje pet osoba.

Vojnici i policajci u Medanu, četvrtom po veličini indonežanskom gradu i prijestolnici Sjeverne Sumatre tragaju za bjeguncima.

"Haos je nastao zbog 12-satnog nestanka vode i struje, što je zatvorenike potaknulo na proteste nakon čega su provalili glavna vrata", rekao je Amar.

U medanskom zatvoru kaznu služi više od 2.500 zatvorenika, što je za oko 150 posto više od njegova kapaciteta za držanje 1.054 zatvorenika.