Zasad mirno
4

Pobuna u zatvoru pokraj Pariza, policija započela akciju

SRNA
Foto: Ilustracija (EPA-EFE)
Foto: Ilustracija (EPA-EFE)
Francuska policija je započela operaciju u zatvoru u južno od Pariza, gdje su 123 zatvorenika odbila da se vrate u svoje ćelije, prenijeli su francuski mediji.

Iz zatvorske administracije je saopšteno da u zatvoru nema nasilja i da zatvorenici nisu postavili nikakve zahtjeve.

Incident se dogodio nakon što se u ponedjeljak, 15. januara, stotine zatvorskih čuvara iz iste kaznene ustanove okupilo kako bi izrazili zabrinutost i palili drvene palete, u znak protesta zbog porasta nasilja zatvorenika prema čuvarima, zbog nedostatka osoblja, kao i zakonskih i drugih resursa u suočavanju sa opasnim bivšim džihadistima koji su u zatvoru.

Protesti čuvara su počeli nakon što je bivši član Al Kaide tokom razmjene zatvorenika u francuskom zatvoru makazama ubo trojicu čuvara.

Sindikat čuvara je nakon incidenta optužio vlasti da nisu uspjele da se izbore sa porastom od 4.000 prijavljenih slučajeva nasilja nad čuvarima.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je obećao da će sljedećeg mjeseca razviti plan rada za suočavanje sa situacijom.

Macron je bio na udaru zbog nedavno usvojenih zakona o sprečavanju terorizma, kojima je zamijenjeno dvogodišnje vanredno stanje u zemlji, a za koje kritičari vlasti smatraju da ugrožavaju građanske slobode.