Spiegel
0

Pobuna protiv vakcine za gripu A

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Njemačkog društva za opću i porodičnu medicinu Michael Cohen preporučio je ljekarima da ne daju vakcine protiv novog virusa gripe A (H1N1), naročito ne trudnicama i djeci, jer je rizik veći od koristi, prenosi danas njemačka štampa.

U tekstu "Pobuna protiv vakcine", nedeljnik Spiegel u najnovijem broju ističe, pred početak masovne vakcinacije, da ljekari i farmakolozi upozoravaju od riskantnih dodatnih supstanci koje one sadrže. Kritičari strahuju da farmaceutska industrija namjerno sprovodi ogroman farmakološki eksperiment, prenosi Deutsche Welle pisanje Spiegela.

Savezna vlada, ministarstva i službenici višeg ranga dobit će vakcinu, koja se razlikuje od one, koja je naručena za obične građane u Njemačkoj. Njihova vakcina se bolje podnosi, nema neželjnih sporednih dejstava - jer nema boostera (supstanci koje pojačavaju dejstvo vakcine), a ni konzervansa.

List Welt komentariše da to sigurno nije ohrabrujuća vijest za građanstvo, koje i onako nije sigurno da li da se vakciniše ili ne. To je opasan signal koji nam otkriva da u zemlji postoje dvije klase. To nas podsjeća na Orvelovu Životinjsku farmu - mjesto gdje su svi jednaki... samo neki malo više.

Pogubno je to što je naručeno 200.000 vakcina za izabrane, najviše službenike. Tako građani neće povjerovati, mada ih u to stalno uvjeravaju, da je vakcina protiv tzv. svinjske gripe koju treba da prime - bezazlena. I onako je zbog sumnji u vakcinu, samo četvrtina stanovništva uopće izrazila želju da se vakciniše.

Sada je poruka jasna - ta vakcina uopće nije tako bezazlena i zbog toga će ljudi, važni za zemlju, dobiti drugačiju, bolju vakcinu. "Za razliku od "Baxter" vakcine koju će dobiti oni koji su odgovorni za red i mir u zemlji, masovno će se vakcinisati proizvodom firme ''GlaxoSmithKline'' koja ima pojačivače (takozvane "adjuvants")", prenosi Frankfurter Runshau. Interesantno je da su i službenici u "Paul Ehrlich institutu", koji su odobrili masovnu upotrebu vakcine, na listi onih koji će dobiti drugačiju - bolju vakcinu.

Predsjedavajući komisije za lijekove udruženja njemačkih ljekara Wolf-Dieter Ludwig ocijenio je da je to skandalozno i da je čitava kampanja oko masovnog vakcinisanja nesrećna stvar. "Koristi od masovnog vakcinisanja su neizvjesne, a problemi su svakako prisutni. Zdravstvo u Njemačkoj je palo pod uticaj farmaceutskih koncerna koji žele samo da zarade pare", izjavio je Ludwig.

Osim toga, pošto vakcina koja je predviđena za masovno vakcinisanje nije testirana na trudnicama - i one će morati da prime bolju vakcinu. Nadležni državni sekretar u saveznom ministarstvu zdravlja Klaus Teo Schroeder potvrdio je da se trenutno vode razgovori sa proizvođačima vakcina, ali i sa ministarstvima zdravlja u Francuskoj i SAD, da se vakcine bez pojačivača nabave i za trudnice.

Ljekari opće prakse i dječiji ljekari kritikuju kampanju za masovno vakcinisanje. Wolfram Hartmann, predsjednik udruženja pedijatara, optužio je saveznu vladu da je dala naučno pogrešne izjave. Vakcina nije testirana na trudnicama, niti na djeci mlađoj od tri godine, zbog toga je rizik suviše veliki.

Djeca imaju imuni sistem koji je sklon pretjeranim reakcijama, a upravo to mogu da izazovu takozvani pojačivači sadržani u vakcini predviđenoj za masovnu upotrebu, upozorili su njemački pedijatri.